Nalazite se
  • Zdravlje
  • Znanstvenici će zaraziti 24 osobe koronavirusom
Članak
Objavljeno: 29.09.2020. 11:16

COVID-19 

Znanstvenici će zaraziti 24 osobe koronavirusom

Američka tvrtka razvija cjepivo pomoću softvera za genetsku modifikaciju virusa.

Znanstvenici će zaraziti 24 osobe koronavirusom

Znanstvenici istraživačkog laboratorija tvrtke Codagenix sa sjedištem u New Yorku planiraju zaraziti 24 osobe u Velikoj Britaniji oslabljenim genetski modificiranim COVID-19 virusom s ciljem razvoja takozvanog "živog cjepiva" u kojem se nalazi oslabljeni, atenuirani uzročnik bolesti koji je izgubio virulenciju, a zadržao imunogenost čime potiče specifični imunosni odgovor, odnosno proizvodnju protutijela.

U dizajniranju virusa Codagenix koristi specijalni računalni softver koji je razvio mutiranu inačicu COVID-19 koja je 1000 puta sporija od stvarnog koronavirusa koji je uzročnik današnje globalne pandemije. 

Osobama koje pristanu na dobrovoljnu zarazu ubrizgat će se živo oslabljeno cjepivo, što znači da će primiti genetski modificiranu verziju koronavirusa koja je slabija od stvarne, ali još uvijek zarazna.

Živa oslabljena cjepiva djeluju stimuliranjem imunološkog sustava na isti način na koji bi to učinio pravi Covid-19, ali oslanjajući se na viruse koji nisu u stanju izazvati teške bolesti.

Codagenix kaže da je njegovo cjepivo bilo uspješno nakon jedne doze u pokusima na životinjama i dizajnirano je da proizvede imunitet protiv različitih dijelova koronavirusa, a ne samo "spike proteina" na koji su se mnogi drugi usredotočili.

To bi moglo značiti da bi i dalje funkcioniralo čak i kad bi virus mutirao. Korištenje živog virusa može omogućiti stvaranje imuniteta koji je sličan onome koji bi tijelo prirodno stvorilo nakon stvarne zaraze i "preležane" bolesti.

Detalji o tome kako će točno biti strukturirano ispitivanje živih oslabljenih cjepiva još nisu objavljeni, a cjepivo će se vjerojatno testirati u klinici u Whitechapelu u istočnom Londonu, gdje će sudionici biti stavljeni u karantenu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->