Nalazite se
  • Zdravlje
  • Ženi presađeno 3D printano uho od njenih stanica
Članak
Objavljeno: 04.06.2022. 16:55

3DBio Therapeutics 

Ženi presađeno 3D printano uho od njenih stanica

Mlada dvadesetogodišnjakinja prva je osoba kojoj je transplantirano 3D printano uho izrađeno od njezinih vlastitih matičnih stanica.

Ženi presađeno 3D printano uho od njenih stanica

Pacijentica, poznata samo kao Alexa iz Meksika, rođena je s rijetkom urođenom manom pod nazivom mikrotija, kongenitalnom malformacijom srednjeg i vanjskog uha koja nastaje poremećajem u embrionalnom razvoju, uzrokuje deformaciju vanjskog dijela uha i može utjecati na sluh.

Dr. Arturo Bonilla, dječji kirurg za rekonstrukciju uha u San Antoniju, izveo je operaciju uklanjanjem pola grama hrskavice s Alexinog ostatka uha i zatim ga poslao u tvrtku 3DBio Therapeutics u Long Island City, Queens, zajedno s njezinim 3D skenom zdravog uha.

3DBio-Image-1

Pacijentičini kondrociti, odnosno stanice odgovorne za stvaranje hrskavice, izolirale su se iz uzorka tkiva i uzgajale s hranjivim tvarima kako bi se pretvorile u milijarde stanica. Te su stanice pomiješane s bio-tintom na bazi kolagena, koja se oblikuje u vanjsko uho nakon što se umetne u specijalizirani 3D bio-printer.

3DBio-Image-2

Implantat je okružen otisnutim, biorazgradivim omotačem, kako bi pružio ranu potporu, ali se kasnije apsorbira u tijelo pacijenta.

Dr. Bonilla kaže da bi implantirano uho trebalo s vremenom sazrjeti, razvijajući prirodan izgled i osjećaj, uključujući elastičnost normalnog uha.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->