Nalazite se
  • Zdravlje
  • Video: Muskov moždani implantat za video igre
Članak
Objavljeno: 21.03.2024. 10:54

Neuralink 

Video: Muskov moždani implantat za video igre

Prvi čovjek kojem je u mozak ugrađen Neuralinkov implantat može mislima igrati online šah i Civilization 6.

Video: Muskov moždani implantat za video igre

U siječnju ove godine, Muskova tvrtka Neuralink objavila je da je uspješno ugradila moždani implantat u mozak prvog pacijenta. Nepokretnoj osobi ugrađen je mozak-računalo moždani implantat, s idejom da joj omogući korištenje računalnih i robotskih sustava mislima.

neuralink-mozdani-implantat_VIDIClanakVelika

Sada je Neuralink objavio video u kojem pokazuje 29-godišnjeg pacijenta Nolanda Arbaugha, koji je nakon nesreće pri skoku u vodu ostao potpuno paraliziran od ramena prema dolje.

Zahvaljući Muskovom implantatu on sada može koristiti računala, odnosno mislima pokretati kursor miša i izvršavati druge komande.

Ovaj veliki fan Civilizationa 6 koji je prije nesreće gubio noći u igranju video igara, sada se polako vraća gamingu, a za početak je krenuo s online šahom, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada nam ovo ne djeluje previše impresivno, jer biste na isti način mogli igrati video igre bez moždanog implantata, korištenjem kamera sa sustavom praćenja očiju, Neuralink navodi da se ovdje radi isključivo o kontroli pomoću misli (mada subjekt mora pogledom označiti figuru koju želi pomaknuti), za što Arbaugh kaže da je slično kao kada Jediji u Star Warsu koriste "force".

U svakom slučaju prvi pacijent je zasad zadovoljan mogućnostima koje mu pruža moždani implantat, no tek trebamo vidjeti kolika će stvarna korist biti od uređaja koji u mozak ugrađuje kirurški robot.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Neuralink
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->