Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Studentica razvila uređaj koji otkriva rak dojke
Članak
Objavljeno: 30.11.2020. 10:17

The Blue Box 

VIDEO: Studentica razvila uređaj koji otkriva rak dojke 

Španjolska studentica osvojila prvu nagradu James Dyson Award 2020 za 3D printani dijagnostički uređaj.

VIDEO: Studentica razvila uređaj koji otkriva rak dojke

Ovogodišnja dobitnica prve nagrade za inovaciju James Dyson Award 2020 je 23-godišnja španjolska studentica biomedicinskog inženjerstva Judit Giró Benet iz Tarragone, čija inovacija bi mogla pomoći ženama širom svijeta u ranom otkrivanju raka dojke.

Njezin višekratno iskoristivi uređaj pod nazivom The Blue Box temelji se na spoznaji da psi mogu namirisati rak pluća iz daha pacijenta, što je Judit inspiriralo da počne proučavati biološki mehanizam te sposobnosti, a to ju je dovelo do biomedicinskog programa studiranja na Sveučilištu Kalifornija u Irvineu, gdje je upoznala profesora koji joj je postao mentor na razvoju dijagnostičkog uređaja koji objedinjava hardver, softver i AI.

Uređaj koristi 6 kemijskih senzora koji reagiraju na targetirane biomarkere raka iz uzorka urina. Njih potom analizira AI algoritam u cloudu koji traži rane znakove raka dojke. Nakon što AI napravi dijagnozu, rezultati se šalju prema telefonu korisnika i prikazuju u The Blue Box aplikaciji, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Čitav proces traje samo nekoliko minuta, a aplikacija podržava Android i iOS platforme.

Judit vjeruje da njezin dijagnostički uređaj koji nema veliku cijenu izrade i sastoji se od mnogih 3D printanih dijelova ima veliku mogućnost komercijalne primjene jer je za žene manje bolan i neugodan od mamografije, a pored toga je višekratno iskoristiv, pa ga mogu koristiti svi članovi obitelji bez dodatnih troškova.

Španjolska inovatorica je osnovala tvrtku The Blue Box Biomedical Solution, a novac od nagrade James Dyson Award (35.000 dolara) namjerava potrošiti na marketing.  

Idući korak joj je pokretanje kliničkih studija na uzorcima iz bolnica, kako bi dobila dozvolu od agencija za lijekove u Europi i SAD-u da se uređaj smije koristiti u medicinskoj dijagnostici. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->