Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Student izradio gadget za zaustavljanje krvarenja
Članak
Objavljeno: 11.07.2021. 08:51

Loughborough University  

VIDEO: Student izradio gadget za zaustavljanje krvarenja 

Prototip REACT gadgeta je namijenjen zaustavljanju krvarenja iz ubodnih rana. 

VIDEO: Student izradio gadget za zaustavljanje krvarenja

Student zadnje godine dizajna proizvoda i tehnologije Joseph Bentley sa Sveučilišta Loughborough u Engleskoj, izradio je prototip gadgeta pod nazivom REACT za koji vjeruje da će se prvenstveno naći u opremi policije za pružanje prve pomoći kod ubodnih rana zbog kojih u svijetu godišnje umire na stotine ljudi.  

 Uređaj targetira područja rana na kojima je obično teško postići zaustavljanje krvarenja, kao što su one u pazuhu, preponama i abdomenu, zbog čega žrtve često iskrvare do smrti kroz samo nekoliko minuta. 
 

Obzirom da na mjesto zločina obično prvo stižu policajci, Bentley vjeruje da će REACT upravo njima omogućiti jednostavno i brzo zaustavljanje krvarenja i spašavanje života, mada smatra da je njegov gadget bolji i od metoda koje koristi hitna pomoć, pa bi se trebao naći i u njihovoj opremi. 

Ubodne rane najčešće se tretiraju tako da se u njih uguraju gaze i potom izvrši snažan pritisak kako bi se zaustavilo krvarenje, no to sa sobom donosi puno rizika, od nemogućnosti tretiranja dubokih rana, pa sve do stvaranja opasnih krvnih ugrušaka koji nakon otklanjanja gaze mogu putovati tijelom i izazvati opasne probleme poput zatajenja rada srca. 

"REACT djeluje poput balona s unutarnje strane kaširanog papira i može se sigurno ukloniti ostavljajući ugrušak netaknut", rekao je Bentley.  

Uređaj se sastoji od dva dijela: silikonske čahure, poznate kao tamponada, i ručnog uređaja koji se naziva aktuator. 
Tamponada se prvo umetne u ranu, zatim poveže s aktuatorom, a potom se aktuator napuhuje do određenog tlaka na mjestu rane, kako bi se spriječilo unutarnje krvarenje, kao što možete vidjeti u ovom videu

Bentley, koji je prijavio britanski patent za sustav REACT, želi dalje razviti prototip tako da tretira rane u drugim dijelovima tijela te ga želi fino podesiti kako bi se uvijek osigurao potreban pritisak zraka u tamponadi. 

"Razvoj medicinskih uređaja traje dugo, ali nadamo se da će se za nekoliko godina REACT sustav koristiti za kontrolu krvarenja kod žrtava zločina počinjenih nožem i spašavanje života", rekao je i dodao kako se nada da će ga jednog dana koristiti sve hitne službe: policija, osoblje hitne pomoći, pa čak i vojska.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->