Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Prva hitna pomoć s robotima za masažu srca
Članak
Objavljeno: 23.05.2021. 12:58

SCAS 

VIDEO: Prva hitna pomoć s robotima za masažu srca

Robotska platforma pod nazivom LUCAS 3 pruža punu kardio-pulmonalnu reanimaciju u Velikoj Britaniji.

VIDEO: Prva hitna pomoć s robotima za masažu srca

Služba hitne pomoći SCAS (South Central Ambulance Service) koja pokriva područja Berkshirea, Buckinghamshirea, Oxfordshirea i Hampshirea u Velikoj Britaniji, prva je u svijetu koja je u svoju operativu uključila novog robota pod nazivom LUCAS 3, koji je u stanju automatski pacijentima pružiti CPR (kardio-pulmonalnu reanimaciju), odnosno masažu srca u slučaju zastoja, čime se osoblju hitne pomoći oslobađaju ruke za druge vitalne intervencije.

LUCAS 3 je treća inačica robotske platforme za PCR, koja je u prošloj inačici prošla klinička ispitivanja pod vodstvom znanstvenika Sveučilišta u Warwicku.

LUCAS_FRONT_W1-1024x684

Služba hitne pomoći SCAS je već opremila više od 20 jedinica hitne pomoći LUCAS 3 robotima, koji su povezani Bluetoothom i omogućuju konfiguriranje ritma i jačine kompresije pacijentovih prsa te prikupljaju podatke o vitalnim znakovima koji se mogu dijeliti u realnom vremenu ili nakon intervencije s drugim bolnicama i liječnicima.

Jedna od velikih prednosti robota u reanimaciji je i u jednostavnosti njegovog korištenja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

SCAS vjeruje da će robot za reanimaciju spašavati živote više od 30.000 ljudi sa zastojem srca koji godišnje pretrpe opasno stanje tijekom kojeg njihovo srce prestaje s pumpanjem krvi prema organima i mozgu, što često uzrokuje smrt.

"Robot doslovce predstavlja trećeg člana tima prve pomoći", izjavio je dr. John Black, direktor SCAS-a i dodao kako se LUCAS 3 postavlja i u jedinice intenzivne skrbi u bolnicama, kako bi danonoćno bio u pripremi ukoliko bi kod nekog pacijenta došlo do srčanog zastoja.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->