Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Optogenetska terapija vratila vid slijepcu
Članak
Objavljeno: 29.05.2021. 17:56

Sveučilište Sorbonne 

VIDEO: Optogenetska terapija vratila vid slijepcu

Čovjek koji je bio slijep 40 godina povratio je dio vida zahvaljujući revolucionarnoj genskoj terapiji.

VIDEO: Optogenetska terapija vratila vid slijepcu

Retinitis pigmentosa (RP) je skupina genetski uvjetovanih očnih stanja. To je vrsta nasljedne retinalne (mrežnične) distrofije, grupe nasljednih poremećaja u kojoj abnormalnosti u fotoreceptorima (štapićima i čunjićima) ili retinalnom pigmentnom epitelu mrežnice dovode do progresivnog gubitka vida.

Znanstvenik i oftamolog José-Alain Sahel sa Sveučilišta Sorbonne i njegov tim, razvili su novu optogenetsku terapiju kojom su uspjeli povratiti dio vida na jednom oku 58-godišnjeg Francuza koji je prije 40 godina izgubio vid zbog retinitis pigmentose.

Znanstvenici su genetski modificirali stanice u jednom njegovom oku kako bi reagirale na svjetlosne pulseve koji su se emitirali kroz specijalne naočale koje je nosio na glavi.

Kamera na naočalama "prevodila" je sliku iz stvarnog svijeta u svjetlosne pulsove koje je pacijent mogao vidjeti i prepoznavati objekte koji su se nalazili ispred njega, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada je čovjeku koji je bio slijep 40 godina ovo bila velika stvar, valja naglasiti da mu je terapija omogućila samo crno-bijelu sliku s malom količinom detalja, što znači da nije došao u mogućnost čitanja knjige ili prepoznavanja nečijeg lica.

Znanstvenici kažu da je nakon genske terapije pacijentu trebalo oko 2 i pol mjeseca treninga da bi pomoću specijalnih naočala s internim svjetlosnim projektorom koje su razvijali 13 godina mogao detektirati objekte pred sobom te smatraju da je ovo veliki iskorak u liječenju sljepoće izazvane RP-om bez kirurških intervencija.

Znanstvenici kažu da će biti potrebno još puno rada na poboljšanju tehnologije prije nego što bi se mogla šire primjenjivati, a uskoro pokreću čitav niz kliničkih studija u bolnicama širom Francuske i Velike Britanije.

Čitav znanstveni rad objavljen u časopisu Nature možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->