Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Laboratorijski uzgojena mini srca kucaju kao prava
Članak
Objavljeno: 30.05.2021. 11:09

Michigan State University 

VIDEO: Laboratorijski uzgojena mini srca kucaju kao prava

Znanstvenici su koristili matične stanice za uzgoj mini srca koja kucaju kao srca ljudskog embrija starog 25 dana.

VIDEO: Laboratorijski uzgojena mini srca kucaju kao prava

Ljudsko srce je vrlo kompleksan organ koji se sastoji od više komora, ventila i tkiva, što ga ubraja među najteže organe za modeliranje. Znanstvenici Sveučilišta Michigan State uspjeli su u laboratoriju uzgojiti minijaturna ljudska srca od matičnih stanica s pulsirajućom komorom koja oponaša kucanje srca ljudskog embrija starog 25 dana.

Ovo srce koje nazivaju kardioid, veličine je sjemenke sezama i ima šuplju komoru koja otkucava 60 do 100 puta u minuti - jednakom brzinom kao i ljudski embrij u ovoj fazi razvoja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici se nadaju da će analizirati kardioide kako bi otkrili kako se srce razvija u maternici, ali i druge znanstvene misteriozne stvari poput toga zašto se srca beba ne ožiljavaju nakon srčanog udara.

Umjesto da koriste stanice miševa, znanstvenici su programirali ljudske pluripotentne matične stanice koje imaju sposobnost samoobnavljanja dijeljenjem i dio su embrija.

Te se matične stanice također mogu transformirati u različite vrste tkiva, što je omogućilo istraživačima da razviju tri sloja tkiva koja se nalaze u zidovima srčane komore.

Tada su pluripotentne matične stanice smještene u koncentracije hranjivih sastojaka kako bi aktivirale rast stanica i kroz samo tjedan dana su se organizirale u strukturu nalik na onu u 25-dnevnom embriju s jednom srčanom komorom.

Vodeći autor ovog istraživanja Sasha Mendjan, biolog matičnih stanica s Instituta za molekularnu biotehnologiju Austrijske akademije znanosti, planira koristiti kardioide kako bi saznao više o tome kako se razvijaju srčani problemi kod beba poput urođenih srčanih mana i smrti srčanih stanica nakon srčanog udara, a sljedeći korak u istraživanju je da mini srca pumpaju krv spojena na krvožilne mreže.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->