Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: Kirurški robot kojim se upravlja rukama i nogama
Članak
Objavljeno: 08.07.2023. 12:15

EPFL 

VIDEO: Kirurški robot kojim se upravlja rukama i nogama

Istraživači su razvili prvi sustav koji omogućuje laparoskopsku operaciju s četiri ruke kontrolirajući dvije dodatne robotske ruke putem dodirnih sučelja za stopala.

VIDEO: Kirurški robot kojim se upravlja rukama i nogama

Robotičari u švicarskom sveučilištu EPFL razvili su robotski sustav koji omogućuje kirurzima, uz njihove dvije prirodne ruke, da kontroliraju dvije dodatne robotske ruke pomoću dodirnih sučelja za stopala s pet stupnjeva slobode.

Svaka ruka kontrolira manipulativni instrument, dok jedna noga kontrolira endoskop/kameru, a druga upravlja aktiviranom hvataljkom.

Jedna od ključnih inovacija ovog sustava leži u zajedničkoj kontroli između kirurga i robotskih pomoćnika. Kontrolni sustav koji su razvili istraživači osigurava da kirurg i roboti mogu surađivati ​​unutar istog radnog prostora, a istovremeno ispunjavaju zahtjeve preciznosti i sigurnosti laparoskopske kirurgije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Provedena je sveobuhvatna korisnička studija s kirurzima kako bi se procijenila jednostavnost korištenja i učinkovitost sustava. Prema dr. Enricu Broennimannu, koji je sudjelovao u ispitivanjima u suradnji sa Švicarskom zakladom za inovacije i obuku u kirurgiji (SFITS ), "ideja da se aktivno koriste stopala za obavljanje robotski potpomognute operacije dobra je ideja, a to je definitivno vještina koja se može naučiti. Volio bih vidjeti implementaciju u operacijskoj sali."

Dok se sustav nastavlja testirati i poboljšavati, rezultati objavljeni u ovoj studiji potvrđuju izvedivost izvođenja zadataka sličnih kirurškim operacijama s četiri ruke bez intenzivne obuke. Utvrđeno je da strategije dijeljene kontrole implementirane u sustav smanjuju opterećenje zadacima, poboljšavaju performanse, povećavaju tečnost i poboljšavaju koordinaciju tijekom laparoskopskih zadataka.

Studiju objavljenu u časopisu Sage Journals možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->