Nalazite se
  • Zdravlje
  • T stanice za predviđanje razvoja bolesti koronavirusa
Članak
Objavljeno: 07.09.2020. 16:11

Université de Tours 

T stanice za predviđanje razvoja bolesti koronavirusa

Nekonvencionalne T-stanice kod COVID-19 pacijenata mogu predvidjeti razvoj bolesti.

T stanice za predviđanje razvoja bolesti koronavirusa

Francuski znanstvenici na sveučilištu Université de Tours otkrili su kod više pacijenata oboljelih od COVID-19 virusa promjene u klasi imunih stanica pod nazivom nekonvencionalne T-stanice.

Studija ukazuje da praćenje aktivnosti tih stanica u krvi pacijenata može predvidjeti težinu i razvoj bolesti.  

Dok većina ljudi zaraženih SARS-CoV-2 virusom osjeća relativno blage simptome, kod nekih pacijenata dolazi do aberantnog upalnog odgovora koji može dovesti do oštećenja pluća i uzrokovati respiratorni distres sindrom (ARDS), što potencijalno može rezultirati pacijentovom smrću.

Nekonvencionalne T stanice su raznolika klasa imunih stanica koje pomažu u kontroli reakcije na virusnu infekciju i obično se nalaze u plućima i drugim tkivima sluznice u tijelu. "Unatoč tome, uloga nekonvencionalnih T stanica u patofiziološkom procesu ARDS-a vođenog SARS-CoV-2 još nije istražena", kaže Christophe Paget, istraživač u Istraživačkom centru za respiratorne bolesti INSERM Sveučilišta u Toursu.

Paget i njegovi kolege pregledali su 30 pacijenata primljenih na intenzivnu njegu s teškim oblikom COVID-19 bolesti i usporedili imunološke stanice u krvi i plućima s onima pronađenim u zdravih dobrovoljaca ili pacijenata primljenih na intenzivnu njegu koji nisu imali COVID-19.

Istraživači su otkrili da su dvije vrste nekonvencionalnih T stanica - poznate kao invazivne T (MAIT) stanice povezane s mukoznim stanicama i invarijantne stanice  T (iNKT) - dramatično smanjene u krvi pacijenata s teškim oblikom COVIDA-19.

Međutim, broj MAIT stanica povećao se u dišnim putovima pacijenta, što sugerira da bi se te stanice mogle premjestiti iz krvi u pluća kako bi kontrolirale odgovor na infekciju SARS-CoV-2.

Čini se da su MAIT i iNKT stanice bolesnika s COVID-19 vrlo aktivirane i proizvode različite setove upalnih molekula. Istraživači su otkrili da su pacijenti kojima su MAIT i iNKT stanice u cirkulaciji bile posebno aktivne u vrijeme njihovog prijema na intenzivnu njegu, manje podložni hipoksemiji (niskoj razini kisika u krvi) te su otpušteni prije nego pacijenti kojima su MAIT i iNKT stanice bile manje aktivne.

"Naša bi otkrića trebala potaknuti daljnje studije na MAIT i iNKT stanicama u ARDS-u izazvanom SARS-CoV-2 kako bi se procijenio njihov potencijal kao biomarkera i za predviđanje razvoja bolesti", navodi Christophe Paget.

Čitavu znanstvenu studiju možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->