Nalazite se
  • Zdravlje
  • Studija: Sastojak insekticida ubija koronavirus
Članak
Objavljeno: 27.08.2020. 09:56

COVID-19 

Studija: Sastojak insekticida ubija koronavirus

Studija ukazuje na mogućnost primjene Citriodiola u zaštiti protiv koronavirusa, ali samo kao dodatnog sloja zaštite.

Studija: Sastojak insekticida ubija koronavirus

Britansko ministarstvo obrane objavilo je preliminarne rezultate studije svojih znanstvenika koji su istraživali Citriodiol, jedan od sastojaka mnogih insekticida koji se nalaze na tržištu, između ostalih i onih protiv komaraca.

Studija MoD Laba, vojnog laboratorija Ministarstva obrane Ujedinjenog kraljevstva, ukazuje da Citriodiol uspješno ubija SARS-COV2 kada se njime tretiraju razne površine, pa postoji mogućnost da se britanskim vojnicima koji dolaze u kontakt s oboljelima od koronavirusa preporuči korištenje sprejeva protiv insekata, no ističu kako je potrebno provesti dodatna istraživanja.

MoD Lab ističe kako u ovom trenutku ne može preporučiti ljudima da koriste insekticid kao zamjenu za uobičajene mjere zaštite poput maski, vizira, pranja ruku i socijalne distance, jer još nije jasno koliko je Citriodiol točno učinkovit u ubijanju virusa.

Drugi britanski laboratorij Defence Science and Technology Lab (DSTL), proveo je  istraživanje učinkovitosti spreja protiv insekata Mosi-guard, koji se temelji na Citriodiolu na umjetnoj koži koja je simulirala ljudsku. Njihovo istraživanje ukazuje da insekticid doista može uništavati virus, ali ne u potpunosti, jer su 4 sata nakon tretmana otkrili povratak virusa u dovoljnoj količini da može i dalje biti zarazan.

Ukratko rečeno, znanstvenici ne mogu reći da će vas insekticidi štititi od infekcije više od drugih mjera zaštite. Ministar obrane Ben Wallace, izjavio je da repelenti protiv insekata neće naškoditi vojnicima ako ih koriste kao dodatni sloj zaštite, no sve uobičajene mjere zaštite i dalje ostaju na snazi.

Citriodiol se dobiva iz ulja Eukaliptusa citriodora, ili limunskog eukaliptusa, a u raznim proizvodima poput sprejeva i gelova koristi se kao alternativa DEET-u za zaštitu od komaraca, krpelja, buha, pijavica i mnogih kukaca.

Studiju DSTL-a možete pronaći na ovoj poveznici.

Držite razmak!

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->