Nalazite se
  • Zdravlje
  • Prva operacija kralježnice uz asistenta robota
Članak
Objavljeno: 10.05.2018. 09:58

Penn Medicine 

Prva operacija kralježnice uz asistenta robota

Ruke Da Vinci robota prvi su puta uklonile tumor s vratnog kralješka kroz usta pacijenta.

Prva operacija kralježnice uz asistenta robota

Kirurški  roboti danas se u naprednoj medicini koriste sve češće i u stanju su asistirati u najzahtjevnijim operacijama. Najbolju potvrdu toga donosi vijest iz bolnice Sveučilišta u Pennsylvaniji (Penn), čiji su liječnici objavili da su izveli prvu operaciju kralježnice na svijetu korištenjem ruku Da Vinci robota uz čiju pomoć je uklonjen rijetki oblik tumora s mjesta gdje se spajaju kralježnica i lubanja.

Operacija je započela pripremom neurokirurga koji su ultrazvučnim rezovima pripremili kralježnicu, a potom je uveden robot koji je raščistio put za uklanjanje tumora kroz pacijentova usta. Nakon toga kirurzi su koristili dio pacijentove kosti za rekonstrukciju dijela kralješka koji su uklonili.  

robot-assisted-spinal-surgery-u-penn

Obzirom na rizik od ozljede kralježnične moždine, ovo je bila vrlo zahtjevna zadaća za ljude i robota, no odrađena je savršeno pa se pacijent već oporavio i vratio na posao.

Mada ovo ne znači da će roboti uskoro samostalno obavljati operacije, liječnici kažu da je ostvaren ogroman napredak u robotskoj kirurgiji, jer se Da Vinci pokazao kao izuzetan i precizan asistent za jednu tako ekstremno delikatnu operaciju.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam