Nalazite se
  • Zdravlje
  • Prva aplikacija s potvrdom o cijepljenju
Članak
Objavljeno: 30.12.2020. 11:12

Healthvana 

Prva aplikacija s potvrdom o cijepljenju

Aplikacije nalik ovoj mogle bi nam uskoro predstavljati svojevrsne propusnice za odlazak na posao, u školu i u kafiće.

Prva aplikacija s potvrdom o cijepljenju

Američka zdravstvena aplikacija Healthvana za Android i iOS, koja je izrađena prvenstveno za slanje rezultata COVID-19 testiranja pacijentima i komunikaciju s liječnicima, uskoro će dobiti nadogradnju koja će joj omogućiti da postane svojevrsna iskaznica osoba koje su primile cjepivo, što bi mnogima moglo olakšati život te dodatno motivirati širu populaciju na cijepljenje. 

Digitalna iskaznica cijepljenja moći će se integrirati u Apple Wallet i Google Pay for passes, a njezina primarna svrha će biti svojevrsni podsjetnik osobama koje su primile prvu dozu cjepiva kada moraju primiti drugu, no također će se moći koristiti i kao propusnica koju će korisnici moći pokazati svugdje gdje će to morati, iako zakonski okvir za "korona-legitimiranje" još nigdje u svijetu nije propisan.

Nova značajka aplikacije u početku će biti testirana korisnicima u Los Angelesu, a potom bi se mogla proširiti čitavim SAD-om.

Kako bi se izbjegle mogućnosti lažiranja, korisnici će digitalnu iskaznicu moći dobiti tek kada im stigne potvrda od medicinske ustanove u kojoj je obavljeno cijepljenje.

Kao svi drugi podaci u Apple Walletu i Google Pay Passes, svi podaci o cijepljenju bi trebali biti osigurani, za što će se brinuti nekoliko sigurnosnih sustava koji su ugrađeni u samu aplikaciju, ali i u Googleove i Appleove telefone.

Mada se Healthvana neće moći koristiti u Hrvatskoj, za očekivati je da će se i drugdje u svijetu pojaviti slične aplikacije, koje će biti razvijene u suradnji između developera i vladinih nacionalnih zdravstvenih organizacija poput HZZO-a, no morat će se propisati i zakoni koji će jasno reći tko, kako i zašto može korisnika zatražiti potvrdu da je cijepljen.

Kakvo je vaše mišljenje o digitalnoj "osobnoj iskaznici" cijepljenja i mislite li da nam ona doista treba ili predstavlja zadiranje u građanska prava možete nam reći u svojim komentarima na našem Facebooku.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->