Nalazite se
  • Zdravlje
  • Privremeni pacemaker koji se razgrađuje u tijelu
Članak
Objavljeno: 30.06.2021. 11:10

Northwestern University  

Privremeni pacemaker koji se razgrađuje u tijelu 

Prvi privremeni pacemaker na svijetu koji se nikada ne treba ukloniti iz tijela namijenjen je korištenju nakon ozljeda ili operacija srca.

Privremeni pacemaker koji se razgrađuje u tijelu

U velikom znanstvenom iskoraku koji bi mogao značajno poboljšati oporavak pacijenata nakon kardioloških operacija, znanstvenici su razvili novu vrstu privremenog pacemakera koji se nikada ne treba ukloniti iz tijela jer je u potpunosti izrađen iz biokompatibilnih komponenti koje se s vremenom samorazgrađuju. 

Znanstvenici Sveučilišta Northwestern i George Washington dizajnirali su privremeni pacemaker koji je u stanju vratiti otkucaje srca na normalu nakon operacija ili ozljeda.  

Dosadašnja tehnologija privremenih pacemakera uključivala je ušivanje elektroda na srčani mišić koje su spojene na eksternu kutiju i potom su se morale kirurški ukloniti nekoliko dana ili tjedana nakon što se povratio normalni ritam srčanih otkucaja. 

pacemaker 2

Taj postupak može dovesti do rijetkih, ali ozbiljnih komplikacija, poput infekcija, krvnih ugrušaka i oštećenog tkiva. 
Alternativa znanstvenika je potpuno biokompatibilan uređaj težak manje od pola grama i debeo 250 mikrona. Može se implantirati u srce gdje niz integriranih elektroda emitira električni impuls bežično crpeći energiju iz vanjske antene putem NFC-a. To znači da nisu potrebne glomazne baterije, žice ili kruti hardver, a sve se komponente implantata mogu prirodno razgraditi i apsorbirati u tjelesne tekućine tijekom pet do sedam tjedana. 

"Umjesto da koristimo žice koje se mogu inficirati i pomaknuti, možemo ugraditi ovaj biokompatibilni elektrostimulator srca", kaže dr. Rishi Arora, kardiolog iz Northwestern Medicine koji je bio suvoditelj studije. “Sklop se ugrađuje izravno na površinu srca i možemo ga aktivirati na daljinu. Tijekom razdoblja od nekoliko tjedana, ova nova vrsta pacemakera samostalno se "otapa" ili razgrađuje, izbjegavajući tako potrebu za fizičkim uklanjanjem elektroda elektrostimulatora srca. Ovo je potencijalno velika pobjeda za postoperativne pacijente. " 

pacemaker 3 razgradnja

Znanstvenici su do sada testirali uređaj na srcima miševa, štakora, kunića i pasa, kao i na modelima ljudskih srca, gdje se pokazao učinkovitim u stimulaciji srca različitih veličina. Zanimljivo je da se brzinom razgradnje može upravljati različitim sastavom i debljinom uređaja, što omogućuje liječnicima da diktiraju točan broj dana rada pacemakera u funkciji i trajanje njegove biorazgradnje. 
Čitav znanstveni rad objavljen u časopisu Nature Biotechnology možete pronaći na ovoj poveznici. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->