Nalazite se
  • Zdravlje
  • Pametni zvučnik mjeri otkucaje srca
Članak
Objavljeno: 13.03.2021. 11:14

University of Washington 

Pametni zvučnik mjeri otkucaje srca

Znanstvenici su gadget proizveli korištenjem dijelova iz komercijalno dostupnih pametnih zvučnika.

Pametni zvučnik mjeri otkucaje srca

Znanstvenici Sveučilišta u Washingtonu vjeruju da bi Amazon Echo, Google Home i drugi pametni zvučnici dostupni na tržištu uskoro mogli imati funkciju praćenja rada ljudskog srca.

Oni su stoga razvili pametni zvučnik koji zahvaljujući AI-u može pratiti normalne i nepravilne srčane ritmove, a tijekom testiranja su ustanovili da je gotovo jednako dobar kao i medicinski dijagnostički uređaji. Valja naglasiti da su za izradu zvučnika koristili sve komponente koje se mogu naći u komercijalno dostupnim pametnim zvučnicima.

Kako bi se osobi mjerio srčani ritam, dovoljno je da sjedne na udaljenost između 1 i 2 metra pored ili ispred zvučnika koji ispušta nečujan zvuk koji se odbija od osobe i potom vraća u zvučnik. Ovisno o promjeni povratnog zvučnog signala, sustav može izolirati pokrete osobe, uključujući podizanje i spuštanje njezinih prsa tijekom disanja,

Znanstvenici kažu da je ovo prvi puta da liječnici imaju mogućnost praćenja normalnih i nepravilnih otkucaja srca bez fizičkog kontakta, a sustav strojnog učenja koji se nalazi u zvučniku vrlo je sličan onome koji se koristi u Amazon Echo zvučnicima za aktiviranje Alexe.

Glavni izazov koji su uspješno riješili bio je u filtriranju buke koja nastaje od disanja osobe, pa su za to izradili novi algoritam koji može otkrivati otkucaje srca. Algoritam kombinira signale sa svih mikrofona na zvučniku kako bi identificirao čisti signal otkucaja srca.  

Alexa_heart_rhythmWEB004-750x500

Nakon što su riješili sve izazove, znanstvenici su prototip zvučnika testirali na 26 zdrave osobe i 24 pacijenta u bolnici koji su imali različite vrste srčanih stanja uključujući fibrilaciju atrija i zatajenje srca.

Tim je potom usporedio intervale srčanih otkucaja pametnog zvučnika s onima iz standardnog medicinskog uređaja. Uređaj je bio gotovo jednako učinkovit kada se koristio na bolničkim pacijentima. Izmjereno je više od 5600 otkucaja srca i u prosjeku ih je prototip uočio unutar 30 milisekundi.

Alexa_heart_rhythmWEB005-750x500

Znanstvenici kažu da je ovo budućnost kardiologije, a najveća ljepota je u tome što se koristi vrsta uređaja kakvi se već nalaze u mnogim domovima ljudi.

Znanstvena studija je objavljena u časopisu Communications Biology.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->