Nalazite se
  • Zdravlje
  • Pametne AR naočale za ratne bolničare
Članak
Objavljeno: 09.05.2022. 16:34

MAGIC AI 

Pametne AR naočale za ratne bolničare

Rayteon razvija naočale proširene stvarnosti koje će se koristiti kao virtualna asistencija prve pomoći na bojišnicama.

Pametne AR naočale za ratne bolničare

Američka vojna znanstvena agencija DARPA odbrala je tvrtku Raytheon BBN za razvoj uređaja proširene stvarnosti koji može djelovati kao virtualni asistent za borbene bolničare, vodeći ih kroz 50 različitih medicinskih postupaka pomoću umjetne inteligencije.

Kada je riječ o povećanju izgleda da žrtva na bojištu preživi, ​​terenski bolničar je najvažniji čimbenik. To je zato što su bolničari prvi na licu mjesta i pružaju pomoć u onome što se zove Zlatni sat, ili čak Zlatnih 10 minuta. To je vrijeme kada hitna pomoć može značiti razliku između života i smrti ako se poduzmu brze i ispravne mjere prije slanja unesrećenog u bolnicu na odgovarajući tretman.

Problem je u tome što, iako su visoko obučeni, bolničari obično nisu kirurzi ili liječnici i često možda nemaju iskustva za primjenu određenih kompleksnih zahvata. Iz tog razloga, DARPA radi na svom sustavu medicinske pomoći, navođenja, instrukcija i ispravljanja pod nazivom MAGIC AI koji se sastoji od para naočala proširene stvarnosti opremljenih audio i video senzorima koji omogućuju AI asistentu da prati situaciju i savjetuje bolničara što činiti dalje.

Naocale

Prema Raytheonu, MAGIC AI bi se mogao nositi s ovim zadatkom zahvaljujući strojnom učenju koje bi sustavu omogućilo da nauči medicinske vještine i sposobnost procjenjivanja proučavanjem 2.500 video filmova i gotovo 50 milijuna slika. Ova velika biblioteka informacija omogućila bi sustavu da uči na isti način kao i sustavi koji poučavaju uređaje kako razumjeti i govoriti engleski i druge jezike na raznim dijalektima i naglascima bez programiranja.

"Kada će biti pravilno obučen, MAGIC će pružiti govorne sugestije bolničaru ili projicirati vizualne slojeve na mjestu događaja koji će voditi njihove ruke. Osim toga, sustav bi mogao predlagati daljnje korake, pokazati dijagrame toka postupaka, dati mjerenja, zabilježiti protekla vremena i odrediti doze lijekova, rekao je znanstvenik Raytheona Brian VanVoorst.

Prva demonstracija MAGIC AI naočala trebala bi početi za otprilike 18 mjeseci.

Vezani sadržaji
Ključne riječi AR naočale MAGIC AI bolničari
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->