Nalazite se
  • Zdravlje
  • Odobrene svinje uzgojene genetskim inženjeringom
Članak
Objavljeno: 15.12.2020. 15:08

GalSafe 

Odobrene svinje uzgojene genetskim inženjeringom

Agencija za hranu i lijekove po prvi je puta dozvolila svinje uzgojene genetskim inženjeringom za hranu i medicinske primjene.

Odobrene svinje uzgojene genetskim inženjeringom

Američka agencija za hranu i lijekove FDA ne bavi se samo odobravanjem novih lijekova poput cjepiva za COVID-19, već testira i odobrava nove biotehnološke proizvode.

Po prvi puta FDA je odobrila svinje uzgojene genetskim inženjeringom koje proizvodi medicinska tvrtka Revivicor, s obrazloženjem da se dopušta njihovo korištenje u proizvodnji hrane i lijekova, odnosno konkretno za korištenje organa i tkiva u transplantacijama, kao i za proizvodnju mesa koje je sigurno za prehranu ljudi s alergijama na meso.

"Današnje prvo odobrenje životinjskog biotehnološkog proizvoda za hranu i kao potencijalnog izvora za biomedicinsku uporabu predstavlja ogromnu prekretnicu u znanstvenim inovacijama", rekao je povjerenik FDA Stephen M. Hahn u priopćenju za medije.

Svinje se nazivaju GalSafe svinjama jer im nedostaje molekula zvana alfa-gal šećer, koja može izazvati alergijske reakcije. Alfa-gal šećer nalazi se kod mnogih sisavaca, ali obično ne kod ljudi. Alpha-gal sindrom (AGS), koji uzrokuje ozbiljnu alergiju na meso, možete pokupiti nakon nakon ugriza "lone-star" krpelja ili jelenskog krpelja. Iako meso još nije posebno testirano na osobama s AGS-om, FDA je utvrdila da su svinjski proizvodi GalSafe sigurni kao jelo za opću populaciju.

Valja naglasiti da će svi uzgajivači koji žele proizvoditi GalSafe svinje trebati posebnu dozvolu od FDA prije puštanja u promet za potrebe izrade novih lijekova, transplantata ili implantata za ljude.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->