Nalazite se
  • Zdravlje
  • Nosivi senzor upozorava na predoziranje opiodima
Članak
Objavljeno: 29.12.2018. 18:19

HopeBand 

Nosivi senzor upozorava na predoziranje opiodima

Studenti sveučilišta Carnegie Mellon vjeruju da će ovaj gadget uvelike smanjiti broj smrtnih slučajeva od posljedica predoziranja.

Nosivi senzor upozorava na predoziranje opiodima

Glavni uzrok smrtnih slučajeva među ovisnicima u svijetu predstavlja predoziranje opioidima poput heroina i morfina, pa su studenti američkog sveučilišta Carnegie Mellon izradili jeftini nosivi gadget nalik na pametni sat koji korisnika može upozoriti na moguće predoziranje i pružiti mu dovoljno vremena da poništi učinak ubrizgavanjem lijeka Naloksona.

Gadget pod nazivom HopeBand emitira zvučni alarm i prikazuje na zaslonu tekstualnu poruku upozorenja kada detektira niske razine zasićenosti krvi kisikom pomoću senzora pulsnog oksimetra koji emitira LED svjetlo kroz kožu i prepoznaje njegovu apsorpciju. Uređaj će poslati alarm nakon što niske razine kisika u krvi mjeri neprekidno punih 10 sekundi.

Studenti uređaj tek trebaju testirati u stvarnim uvjetima, no laboratorijski testovi ukazuju na njegovu učinkovitost, pa vjeruju da bi se vrlo brzo mogao koristiti među registriranim ovisnicima u SAD-u, kojima bi se trebao dijeliti besplatno, dok će svi drugi za njega plaćati između 16 i 20 dolara, što je izrazitom mala cijena za spašavanje života.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam