Nalazite se
  • Zdravlje
  • Nosivi gadget detektira izloženost koronavirusu
Članak
Objavljeno: 12.01.2022. 13:55

Fresh Air Clip 

Nosivi gadget detektira izloženost koronavirusu

Znanstvenici Sveučilišta Yale razvili su nosivi detektor koji će nam otkriti jesmo li bili izloženi SARS-CoV-2.

Nosivi gadget detektira izloženost koronavirusu

Mada danas imamo više metoda testiranja osoba na COVID-19, još uvijek ne možemo otkriti kada je i kako netko bio izložen virusu.

Inovacija koju su razvili znanstvenici i inženjeri na Sveučilištu Yale dolazi u obliku jeftinog nosivog gadgeta pod nazivom Fresh Air Clip koji možete nositi na odjeći poput bedža kako bi hvatao aerosolizirane virusne čestice oko usta i nosa. Uređaj lovi virusne čestice na površini polidimetilsiloksana PDMS-a, a na kraju dana, ili nekoliko dana kasnije, korisnik ga skida i nosi u laboratorij koji koristi PCR test za određivanje prisutnosti SARS-CoV-2.

Studija koju su proveli znanstvenici ukazuje da gadget može učinkovito uhvatiti virusne čestice u zraku. Jedan eksperiment uključivao je korištenje detektora na volonterima koji su ga nosili do pet dana. Od 62 monitora koje su nosili volonteri, pet ih je dalo pozitivne rezultate koji ukazuju na izloženost SARS-CoV-2.

"Od pozitivnih Fresh Air Clipsa, četiri su nosili poslužitelji u restoranima, a jedan je nosio član osoblja skloništa za beskućnike", navode u studiji. "Utvrđeno je da dva pozitivna uzorka prikupljena u restoranima s unutarnjim blagovaonicama imaju visoko virusno opterećenje u usporedbi s drugim uzorcima (>100 kopija po uređaju), što ukazuje na bliski kontakt s jednom ili više zaraženih osoba. "

Osim što su utvrdili da je nosivi monitor sposoban uhvatiti detektivne razine virusnih čestica, istraživači primjećuju da je uređaj dovoljno osjetljiv da uhvati događaje izloženosti pri podinfektivnim dozama. To sugerira da volumen virusnih čestica koje je pokupio monitor omogućuje kvantifikaciju izloženosti virusu iz okoliša. To je vrlo važno jer znači da uređaj ne nudi samo indikaciju izloženosti virusu, već mjeru razine izloženosti.

Krystal Pollitt, istraživačica koja radi na uređaju, kaže da bi jedna zanimljiva potencijalna upotreba uređaja mogla biti kroz testiranje učinkovitosti ventilacijskih postavki u bolničkim sobama pozitivnih na COVID. Nedavno je njezin tim pronašao u zraku tragove SARS-CoV-2 u bolničkim sobama za koje se mislilo da su dobro prozračene.

"Usprkos snažnom ventilacijskom sustavu prozračivanja u bolničkom sustavu, otkrili smo opasne razine virusa u sobama", navodi Pollitt i dodaje kako bi nosivi gadget mogao biti vrlo koristan u ranom otkrivanju izloženosti virusu, što bi omogućili pravovremeno poduzimanje određenih mjera. "Izložene osobe mogle bi se testirati ili staviti u karantenu kako bi se prevenirala potencijalna transmisija u zajednici".

Sljedeći veliki korak bit će razvoj načina da monitor nudi obavijesti o izloženosti virusu u stvarnom vremenu, na isti način na koji traka za detekciju zračenja može odmah obavijestiti korisnika da je izložen gama ili X-zrakama. 

Čitavu znanstvenu studiju možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->