Nalazite se
  • Zdravlje
  • Naljepnice otkrivaju postoperativne komplikacije
Članak
Objavljeno: 09.03.2024. 14:19

Northwestern University 

Naljepnice otkrivaju postoperativne komplikacije

Prvi ultrazvučni uređaj te vrste omogućuje otkrivanje abnormalnog, po život opasnog curenja tekućine.

Naljepnice otkrivaju postoperativne komplikacije

Gastrointestinalne operacije nose rizik od curenja tekućine, potencijalno po život opasne komplikacije, a trenutno ne postoji nikakav dobar način za otkrivanje takvih curenja, koja, ukoliko se ne otkriju na vrijeme, mogu znatno produžiti vrijeme hospitalizacije i izazvati brojne komplikacije, a u konačnici dovesti i do smrti.

Istraživači znanstvenicima američkog Sveučilišta Northwestern i Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington u St. Louisu, razvili su  prvu naljepnicu koja kliničarima omogućuje praćenje zdravlja organa i dubokih tkiva pacijenata jednostavnim ultrazvučnim uređajem.

Kada se pričvrsti na organ, meka, sićušna naljepnica mijenja oblik kao odgovor na promjenjive pH razine, što može poslužiti kao rani znak upozorenja na komplikacije nakon operacije kao što je curenje anastomoze. Kliničari tada mogu vidjeti te promjene oblika u stvarnom vremenu putem ultrazvučnog snimanja.

908fc86e-61f7-44fe-8de9-679027e375b4

Trenutačno nijedna postojeća metoda ne može pouzdano i neinvazivno otkriti curenje anastomoze, stanja opasnog po život koje se javlja kada gastrointestinalne tekućine izlaze iz probavnog sustava. Otkrivanjem istjecanja ovih tekućina s visokom osjetljivošću i visokom specifičnošću, neinvazivna naljepnica može omogućiti ranije intervencije.

cd138830-3b10-450c-a97a-5c749dd25abc

Zatim, kada se pacijent potpuno oporavi, biokompatibilna, bioresorptivna naljepnica jednostavno se otapa, zaobilazeći potrebu za kirurškim vađenjem.

Naljepnica se u tijelo može umetnuti minimalnim invazivnim postupkom pa čak i implantirati injekcijom.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->