Nalazite se
  • Zdravlje
  • NFL koristi dronove za dezinfekciju stadiona
Članak
Objavljeno: 02.10.2020. 14:29

COVID-19 

NFL koristi dronove za dezinfekciju stadiona

Mercedes-Benz Stadium na kojem igraju Atlanta Falconsi će prvi koristiti dronove za borbu protiv koronavirusa.

NFL koristi dronove za dezinfekciju stadiona

Usprkos nedavnoj pojavi COVID-19 u američkom nogometu NFL-u, neke ekipe planiraju povratak navijača na stadione u sljedećih nekoliko tjedana.

Među njima su i Atlanta Falconsi, koji će svoj stadion Mercedes-Benz Stadium u Atlanti redovno dezinficirati iz zraka D1 dronovima tvrtke Lucid Drone Technologies. Točnije rečeno dronovi će dezinficirati gledalište, rukohvate i staklene pregrade na stadionu (dakako dok u gledalištu nema ljudi), a uprava Falconsa kaže da će dronovi smanjiti rizik od pojave virusa za 95 posto i da su 14 puta učinkovitiji od raspršivača dezinficijenata koje su ljudi nosili na leđima.

Dok Falconsi planiraju prskati stadion sredstvima za dezinfekciju, jedan drugi NFL tim, Carolina Panthers, ima malo drugačiji, također visokotehnološki pristup. Panthersi koriste Xenexove LightStrike robote koji se samostalno kreću područjima od visokog rizika od zaraze i emitiraju UV svjetlo koje uništava DNK virusa, odnosno ubija ga vrlo učinkovito. Panthersi ovim robotima dezinficiraju samo garderobe igrača, teretane, područja za rehabilitaciju, poslovne prostore i urede, no ne i gledalište. Razlog tome je što ti roboti imaju ograničeni domet pa se obično koriste samo u bolničkim sobama i operacijskim dvoranama. 

Američka organizacija za kontrolu bolesti CDC (Centers for Disease Control), nije previše impresionirana uvođenjem dronova i robota u sustav dezinfekcije, jer kažu da prijenos koronavirusa s površina čini minornu ulogu u širenju COVID-19, a najveća šansa da se zarazite je u tome da vas pogode kapljice od nekoga tko kašlje ili kiše, kao i da pokupite sitne čestice od disanja koje se prenose zrakom.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->