Nalazite se
  • Zdravlje
  • NASA dodijelila nagradu za 3D printanje tkiva jetre
Članak
Objavljeno: 10.06.2021. 10:00

Wake Forest Univesity 

NASA dodijelila nagradu za 3D printanje tkiva jetre

Mnogi nisu vjerovali da će itko pobijediti na NASA-inom natječaju Vascular Tissue Challenge.

NASA dodijelila nagradu za 3D printanje tkiva jetre

Za razliku od nekih životinjskih vrsta, ljudi još uvijek nemaju fiziološku sposobnost regeneracije izgubljenih udova i oštećenih organa.

Znanstveni timovi s Instituta za regenerativnu medicinu Sveučilišta Wake Forest napravili su veliki iskorak u tom smjeru 3D ispisom biološki održivog tkiva ljudske jetre, za što su osvojili nagradu NASA-e u Vascular Tissue Challenge natječaju.

Svaki od 2 znanstvena tima Sveučilišta Wake Forest 3D uspio je proizvesti četverokut tkiva jetre veličine od jednog kvadratnog centimetra, korištenjem slične metode koja je uključivala izradu  kalupa nalik gelu ili skele s mrežom kanala dizajniranih za održavanje dovoljne razine kisika i hranjivih tvari kako bi se izgrađena tkiva održala na životu, a jedina razlika između njihovih tehnika je bila u dizajnu i materijalima za ispis.

Na kraju su nastali komadići funkcionalne ljudske jetre koji su 3D ispisani iz matičnih stanica, a preživjeli su i funkcionirali punih 30 dana.

"Kada je NASA pokrenula ovaj natječaj 2016. godine, nismo bili sigurni da će biti pobjednika", rekao je Jim Reuter, NASA-in administrator za svemirsku tehnologiju. "Bit će fantastično kada ćemo čuti za prvu transplantaciju organa ljudskog tijela izrađenog 3D ispisom i moći ćemo biti ponosni što je u tom ostvarenju malu ulogu imala NASA".

Osim što su dobili nagradu u visini od 300.000 američkih dolara, znanstvenici će od NASA-e dobiti mogućnost provođenja eksperimenata i daljeg testiranja na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Ideja NASA-e je da se budućim kolonizatorima Marsa i astronautima koji će odlaziti na dugotrajna putovanja u svemir, omogući da u slučaju nužde mogu izrađivati ljudske "rezervne dijelove" u svemiru, obzirom na nedostupnost doniranih organa, a takva vrsta 3D ispisa pomoći će uvelike i na Zemlji spašavanjem života onim osobama koje čekaju donirane organe.

Obzirom da će se organi izrađivati od matičnih stanica samih pacijenata, to će spriječiti imunološke reakcije organizma koje često dovode do odbacivanja organa.

Dakako to je daleka budućnost, no osnovni temelji za potpuno novu medicinsku tehnologiju su postavljeni.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->