Nalazite se
  • Zdravlje
  • Koliko koronavirus preživljava na ekranu telefona
Članak
Objavljeno: 12.10.2020. 13:17

COVID-19 

Koliko koronavirus preživljava na ekranu telefona

Istraživanje je pokazalo da koronavirus na površinama može preživjeti znatno duže nego što se do sada smatralo, ali...

Koliko koronavirus preživljava na ekranu telefona

Znanstvenici australske nacionalne istraživačke organizacije CSIRO, objavili su studiju u kojoj opisuju rezultate svojih istraživanja o preživljavanju SARS-CoV-2 na glatkim površinama poput zaslona pametnih telefona, metalnih površina i papirnog novca.

U studiji objavljenoj u časopisu Virology Journal, znanstvenici otkrivaju da virus koji uzrokuje COVID-19 bolest može ostati održiv do 28 dana, iako u vrlo kontroliranom okruženju. Pod istim uvjetima, virus gripe ostaje zarazan samo 17 dana.

"Ova otkrića pokazuju da SARS-CoV-2 može ostati zarazan znatno dulja vremenska razdoblja nego što se općenito smatralo mogućim", zaključuje studija.

Iako ovo ukazuje na važnost čišćenja i dezinfekcije telefona i drugih površina, valja naglasiti da se testiranje provodilo na konstantnoj temperaturi od 20 Celzijevih stupnjeva i to u mračnim uvjetima kako bi se negirali učinci UV svjetlosti, što je daleko od  stvarnih uvjeta u kojima svakodnevno živimo.

U eksperimentu se također nije koristila svježa sluznica - obično prisutna u virusima na površinama - koja sadrži bijele stanice i antitijela. "Po mom mišljenju zarazni će virusi trajati samo satima u sluzi na površini, a ne danima", rekao je profesor Sveučilišta Cardiff Ron Eccles.

Prema britanskom Centru za kontrolu bolesti (CDC), smatra se da širenje s dodirnih površina nije uobičajen način širenja COVID-19. Umjesto toga, najčešći vektori su respiratorne kapljice koje nastaju kašljanjem ili kihanjem. Nove smjernice također sugeriraju da se može prenositi i zračnim prijenosom u "slabo prozračenim i zatvorenim prostorima koji su često uključivali aktivnosti koje su uzrokovale jače disanje, poput pjevanja ili vježbanja".

Ukratko rečeno, bilo bi dobro da svoj telefon koji svakodnevno prislanjate na lice redovito čistite i dezinficirate, ali se ne trebate previše plašiti zaraze koronavirusom, pogotovo ako ga jedini koristite, jer ćete se puno lakše zaraziti od kihanja, kašljanja, šmrcanja i bliskog disanja drugih ljudi, kao što već, vjerujemo, dobro znate. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->