Nalazite se
  • Zdravlje
  • Implantabilni lijekovi u kuglicama uništavaju tumore
Članak
Objavljeno: 24.08.2022. 10:56

Liječenje raka 

Implantabilni lijekovi u kuglicama uništavaju tumore

Znanstvenici novu terapiju nazivaju "tvornicama lijekova u kuglicama", a u pokusima na miševima se pokazala jako učinkovitom.

Implantabilni lijekovi u kuglicama uništavaju tumore

Ranije ove godine, znanstvenici sa Sveučilišta Rice demonstrirali su vrlo obećavajući pristup u borbi protiv raka jajnika i kolorektalnog karcinoma koji je usredotočen na terapiju koju nazivaju "tvornicama lijekova u kuglicama". One se mogu implantirati uz tumore kako bi ih uništili za manje od tjedan dana. Kombinirajući ovu tehnologiju s drugim imunoterapijskim lijekovima, znanstvenici su sada istražili potencijal ove tehnike u borbi protiv drugog oblika raka i postigli vrlo slične rezultate.

Kuglice "tvornice lijekova" koje je razvio tim sa Sveučilišta Rice veličine su otprilike glave pribadača i pune su desetaka tisuća stanica genetski modificiranih za proizvodnju interleukina-2 (IL-2). Ovaj citokin prirodno aktivira bijele krvne stanice u borbi protiv raka, a agencija FDA ga je odobrila kao imunoterapijski tretman za rak.

Tvornice lijekova u kuglicama 2

Usađivanjem kuglica uz tumore u mišje modele raka jajnika i kolorektalnog raka, "tvornice lijekova" bile su toliko učinkovite u neprekidnom stvaranju IL-2 da su izrasline iskorijenjene za samo šest dana.

Ovi uzbudljivi rezultati zapeli su za oko drugoj skupini istraživača koji su radili na liječenju mezotelioma, vrsti raka koji se formira u tkivu koje okružuje unutarnje organe. Oko 80 posto slučajeva mezotelioma povezano je s produljenom izloženošću azbestu.

Dr. Bryan Burt, s Baylor College of Medicine i njegovi kolege nastojali su kombinirati tehnologiju "tvornice lijekova" s ​​drugim oblikom imunoterapije koji je pokazao nešto obećavajuće u liječenju mezotelioma, u obliku lijekova za inhibiranje kontrolnih točaka, koji treniraju imunološki sustav da identificira i uništava stanice raka, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Korištenjem kuglica "tvornica lijekova" na vlastitim mišjim modelima mezotelioma došlo je do uništenja više od 50% tumora. Njihova kombinacija s lijekom inhibitorom kontrolnih točaka potpuno je uništila sve tumore kod sedam miševa koji su bili liječeni, u samo nekoliko dana.

Na temelju svojih prethodnih rezultata, tim je dobio odobrenje za klinička ispitivanja nove terapije na pacijenticama s rakom jajnika koja počinju ove jeseni u SAD-u. Rezultati najnovije runde eksperimenata znače da uskoro predstoji još jedno kliničko ispitivanje usmjereno na pacijente s mezoteliomom.

Istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Cancer Research možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->