Nalazite se
  • Zdravlje
  • Genetski modificiran bubreg svinje presađen u čovjeka
Članak
Objavljeno: 24.10.2021. 13:06

Ksenotransplantacija 

Genetski modificiran bubreg svinje presađen u čovjeka

Američki liječnici prvi su puta izveli uspješnu transplantaciju organa sa životinje na čovjeka.

Genetski modificiran bubreg svinje presađen u čovjeka

Izraz ksenotransplantacija označava presađivanje organa iz životinja u ljude, no do sada su postojale brojne prepreke vezane uz kompatibilnost tkiva i organa. No prvi takav uspješan zahvat proveli su 25. listopada ove godine dr. Robert Montgomery i njegov tim na NYU Langone Health institutu, koji su tijekom operacije u trajanju od dva sata presadili genetski modificirani bubreg sa svinje u tijelo klinički mrtvog pacijenta kojem više nije bilo spasa.

Donor je uz pristanak obitelji nakon operacije zadržan 54 sata na aparatima, što je omogućilo liječnicima proučavanje funkcioniranja bubrega i praćenje mogućih znakova odbacivanja od strane organizma.  

Ključni pokazatelji su ukazali da je bubreg funkcionirao normalno poput ljudskog, a nije primijećen ni odgovor imunološkog sustava koji bi ukazivao na odbacivanje.

Detalje o ovoj ksenotransplantaciji uz komentar dr. Mongomerya možete pogledati u ovom videu. Pažnja: Neki prizori bi vas mogli uznemiriti.

Glavna stvar koja je spriječila odbacivanje posredovano antitijelima bila je u tome što su znanstvenici prije operacije iz svinje donatora izbacili gen alfa-gal, koji kodira glikan i razlog je zbog kojeg ljudski organizam ne prihvaća organe iz tih životinja. Pored toga, zajedno s bubregom u čovjeka je presađena i svinjska timusna žlijezda, koja je odgovorna za "učenje" imunološkog sustava, kako bi se spriječio novi imunološki odgovor na svinjski bubreg.

Operacija je bila dio veće studije odobrene od strane posebnog odbora za nadzor etike istraživanja na NYU Langone. To je najnoviji korak u protokolu istraživanja koji se odnosi na donacije cijelog tijela nakon smrti u svrhu naprednih znanstvenih medicinskih studija.

Bubreg nije bio presađen u abdomen čovjeka, već su ga spojili na krvne žile natkoljenice i prekrili zaštitnim pokrovom kako bi mogli proučavati njegov rad i uzimati uzorke tkiva za potrebe studije.

Proizvodnja urina i razina kreatinina, što su ključni pokazatelji pravilnog funkcioniranja bubrega, bili su normalni i ekvivalentni onome što se vidi kod transplantacije bubrega kod ljudi. Tijekom cijelog postupka i naknadnog razdoblja promatranja nisu otkriveni znakovi odbijanja.

"Ovo je veliki trenutak u transplantaciji organa", kaže dr. Montgomery. "Medicinska i znanstvena zajednica radi na ksenotransplantaciji za održavanje ljudskog života više od 50 godina. Putem je bilo mnogo prepreka, ali naš najnoviji postupak značajno pomiče ove napore prema naprijed. Ovo istraživanje pruža novu nadu za neograničenu opskrbu organima, potencijalnu promjenu u polju transplantacije i veliku nadu onima koji sada umiru zbog nedostatka organa.

Rezultati studije bit će prezentirani za recenziranje i naknadno objavljivanje, a kada će se izvesti prva "prava" transplantacija ovog tipa još nije poznato jer to ovisi o brojnim testovima i kliničkim studijama koje se moraju provesti prije nego što nadležna tijela odobre ovakve operacije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->