Nalazite se
  • Zdravlje
  • Gadget otkriva citokinsku oluju izazvanu koronavirusom
Članak
Objavljeno: 18.04.2021. 12:41

University of Texas 

Gadget otkriva citokinsku oluju izazvanu koronavirusom

Uređaj nalik na pametni sat analizira znoj kako bi uočio opasnu citokinsku oluju koju uzrokuje COVID-19.

Gadget otkriva citokinsku oluju izazvanu koronavirusom

Znanstvenici Sveučilišta u Teksasu izradili su nosivi gadget koji je u stanju analizirati znoj korisnika i detektirati takozvanu "citokinsku oluju". U dijelu osoba zaraženih Covid-19 koronavirusom razvija se "citokinska oluja", tj. izlučivanje većih količina citokina iz brojnih imunih stanica, koji inače imaju ulogu komunikacije i orkestracije imunosne reakcije.

Velika količina različitih citokina uzrokuje disonanciju, neusklađeni, neučinkoviti i nekoordinirani upalni odgovor zbog zbunjujućih i konkfliktnih signala različitih citokina. Rezultat je difuzno oštećenje stanica pluća, dominantno alveola (DAD – diffuse alveolar damage), potom i endotela plućnih kapilara. Posljedica su upala pluća, vaskulitis i mikrotromboembolizacije u plućima. Također su moguće još teže komplikacije kao sepsa, sekundarna hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH) i autoimuni poremećaji.

Znanstvenici su stoga odlučili izumiti nosivi gadget nalik na pametni sat koji će uočiti rane znakove opasne citokinske oluje, što će liječnicima pružiti dragocjeno vrijeme da tretiraju stanje dostavom steroida prije nego se situacija pogorša, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Gadget koji koristi senzore s antitijelima protiv sedam proupalnih proteina testirali su na šest zdravih ljudi i pet osoba oboljelih od gripe, još jednog virusa koji može pokrenuti oluju citokina. Dvije bolesne osobe pokazale su povišenu razinu citokina, dok su svi sudionici u znoju imali citokine koji su odgovarali očekivanim vrijednostima na temelju prethodnih istraživanja.

Citokinski testovi se mogu provoditi i uzimanjem uzoraka krvi, no to je teško provoditi kod kuće, pa znanstvenici vjeruju da bi se ovaj gadget mogao dijeliti osobama iz najugroženijih skupina kod kojih COVID-19 može izazvati fatalne ishode.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->