Nalazite se
  • Zdravlje
  • Eksperimentalna terapija liječi masnu jetru
Članak
Objavljeno: 05.11.2021. 10:47

University of Southern California 

Eksperimentalna terapija liječi masnu jetru

Znanstvenici su otkrili način kako preokrenuti progresiju bolesti nealkoholne masne jetre kod miševa.

Eksperimentalna terapija liječi masnu jetru

Nealkoholna masna jetra je početno, reverzibilno stanje bolesti jetre koje predstavlja pretjerano nakupljanje neutralnih masti (triglicerida) unutar jetrenih stanica zbog čega je jetra obično lagano do umjereno povećana. Ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme, može dovesti do ozbiljnih stanja kao što su nealkoholni steatohepatitis koji povećava rizik za razvoj ciroze, odnosno karcinoma jetre.

Bolest masne jetre povezuje se s pretilošću i dijabetesom, a prema podacima Svjetske znanstvene organizacije pogađa oko 25% svjetske populacije.

Istraživači sa Sveučilišta Južne Kalifornije (USC) sada su pronašli način da preokrenu napredovanje bolesti kod miševa, utišavanjem hiperaktivnog gena.

U prethodnom radu tim je identificirao protein nazvan SAB za koji se činilo da korelira s progresijom bolesti. Stres zbog viška masnoće aktivira enzim kinaze koji cilja na SAB gen, koji proizvodi više razine SAB proteina. To zauzvrat narušava funkciju mitohondrija i povećava reaktivne vrste kisika, uzrokujući dio oštećenja.

Stoga su za novu studiju znanstvenici istraživali može li zadržavanje SAB gena od prekomjerne proizvodnje proteina spriječiti oštećenje jetre. Počeli su s hranjenjem miševa visokomasnom hranom u peletima i vodom sa saharozom i fruktozom godinu dana, kako bi potaknuli pretilost, dijabetes i masne bolesti jetre. Miševi su također primali tretmane s antisense oligonukleotidima (ASO) – kratkim sintetičkim molekulama DNK koje mogu privremeno utišati gene. U eksperimentalnoj skupini, miševi su primali ASO koji ciljaju na SAB gen, dok je kontrolna skupina primala placebo ASO.

Nakon 30 tjedana, kontrolni miševi su razvili steatohepatitis i fibrozu u jetri, što se nije pojavilo kod onih u skupini koja je primala ASO tretmane ciljane na SAB. Nakon 52 tjedna, ta stanja su napredovala u kontrolnih miševa, no intervencija s ASO terapijom od 40. tjedna vratila je nezdrave miševe na razinu miševa koji su jeli običnu hranu bez puno masti.

"Ako bismo uveli ovaj antisense koji cilja na stanice jetre, kada bi miševi već imali ustanovljenu bolest s upalom i fibrozom u jetri, mogli bismo preokrenuti cijelu stvar, normalizirati njihovu inzulinsku rezistenciju i značajno smanjiti nakupljanje masti u jetri, a također i upala te fibroza", kaže Neil Kaplowitz, autor studije.

Iako su rezultati intrigantni, zasad ne postoji jamstvo da će se studije na miševima moći prenijeti na ljude, no znanstvenici se tome nadaju, jer je protein SAB također uključen u bolest masne jetre kod ljudi.

Čitavu znanstvenu studiju možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi USC masna jetra ASO
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->