Nalazite se
  • Zdravlje
  • Cjepiva nove generacije ciljaju i na prehlade
Članak
Objavljeno: 11.11.2021. 16:14

University College London 

Cjepiva nove generacije ciljaju i na prehlade

Britanski znanstvenici otkrili novu antigensku metu za iduću generaciju cjepiva protiv COVID-19.

Cjepiva nove generacije ciljaju i na prehlade

Istražujući veliku grupu zdravstvenih djelatnika s čudnom otpornošću na SARS-COV-2 infekciju (prije cijepljenja), istraživači University Collegea u Londonu (UCL), otkrili su novu antigensku "metu" za iduću generaciju COVID-19 cjepiva.

Znanstvenici spekuliraju da bi iduća generacija cjepiva koje bi koristilo taj antigen, mogla štititi od svih cirkulirajućih sojeva i podvrsta koronavirusa, uključujući i one koji izazivaju uobičajene prehlade.

Cjepiva djeluju tako da tijelu predstavljaju molekulu dizajniranu da pomogne imunološkom sustavu kako bi naučio identificirati određene patogene. Te su molekule poznate kao antigeni ili generatori antitijela, a veliki antigen na koji je ciljao "prvi val" cjepiva protiv COVID-19 je zloglasni šiljak protein koronavirusa.

U razvoju sljedeće generacije cjepiva protiv COVID-19, istraživači gledaju dalje od šiljak proteina, istražujući alternativne antigene SARS-CoV-2. Ovo novo istraživanje započelo je proučavanjem skupine zdravstvenih radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu za koje se činilo da su konstantno negativni na SARS-CoV-2 unatoč visokoj razini izloženosti virusu.

Ta skupina dosljedno je bila negativna na uobičajene testove na antitijela i PCR, no istraživači su otkrili neke krvne markere koji upućuju na infekciju SARS-CoV-2. Otkriven je porast imunoloških T-stanica posebno usmjerenih na SARS-CoV-2, što ukazuje da su zdravstveni radnici potencijalno doživjeli infekciju niske razine, ali su se uspjeli nekako rano oduprijeti.

T-stanice otkrivene u studiji bile su osposobljene za ciljanje nestrukturnih proteina koji igraju ulogu u ranim fazama životnog ciklusa virusa. Ovi proteini su dio kompleksa transkripcije replikacije virusa, koji se češće nazivaju replikacijskim proteinima.

Najzanimljivije je da su ti specifični replikacijski proteini zajednički za sve koronaviruse. Stoga znanstvenici pretpostavljaju da su osobe s jakim odgovorima T-stanica koje ciljaju na te proteine ​​možda nedavno bile izložene bezopasnijem koronavirusu koji uzrokuje običnu prehladu.

Implikacija ove studije koja najviše obećava je spekulacija da bi se ti proteini replikacije mogli ugraditi kao antigeni u buduća cjepiva protiv COVID-19. Mali Maini, viši autor nove studije, kaže da cjepivo koje potiče T-stanice da ciljaju te proteine ​​replikacije, može ponuditi zaštitu od svih trenutnih koronavirusa, uključujući onih koji uzrokuju prehladu.

Maini također ističe da bi buduće cjepivo uključivalo ove novije antigene uz one antigene šiljak proteina. To bi stvorilo komplementarni sustav s protutijelima obučenim da brzo prepoznaju šiljasti protein i memorijske T-stanice koje ciljaju proteine ​​replikacije.

Čitav znanstveni rad objavljen u časopisu Nature možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->