Nalazite se
  • Zdravlje
  • Četvrta doza cjepiva donosi samo korist starijima
Članak
Objavljeno: 18.03.2022. 10:02

Istraživanje 

Četvrta doza cjepiva donosi samo korist starijima

Rezultati studija ukazuju da četvrta doza postojećih cjepiva protiv COVID-19 donosi marginalnu korist ispred tri doze.

Četvrta doza cjepiva donosi samo korist starijima

Krajem prošle godine Izrael je postao prva zemlja u svijetu koja je počela primjenjivati davanje četvrte doze cjepiva za COVID-19. To cijepljenje je u početku bilo ograničeno na imunokompromitirane osobe, a i sada se primjenjuje još uvijek samo na populaciji starijoj od 60 godina.

Za razliku od prijašnjih istraživanja koja su ukazala na važnost treće doze kako bi se spriječili najteži oblici bolesti, kod četvrte doze je situacija potpuno drugačija.

Prva studija o pokusnoj primjeni četvrte doze Moderninog ili Pfizerovog mRNA cjepiva protiv COVID-19 kod zdravstvenih radnika više od četiri mjeseca nakon treće doze, koju je proveo CDC (U.S. Centers for Disease Control and Prevention), otkrila je da je četvrta doza vratila razinu antitijela na ono što je viđeno nakon tri doze. No, u smislu prevencije infekcija u stvarnom svijetu, studija je pronašla samo male razlike u pozitivnim slučajevima Omicrona kada se uspoređuju skupine s četiri doze i one s tri doze.

"Sveukupno, 25 posto sudionika u kontrolnoj skupini bilo je zaraženo varijantom Omicron, u usporedbi s 18,3 posto sudionika u skupini BNT162b2 [Pfizer] i 20,7 posto onih u skupini mRNA-1273 [Moderna]", napisali su istraživači. "Učinkovitost cjepiva protiv bilo koje infekcije SARS-CoV-2 bila je 30 posto."

Istraživači primjećuju da je ova skupina bila premala da bi se jasno odredila točna učinkovitost četvrte doze. Također se ističe da je testna skupina bila popunjena mladim i zdravim ispitanicima pa nema uvida u vrijednost četvrte doze u ranjivijim populacijama.

Nova izraelska studija koja tek treba biti recenzirana, pratila je učinkovitost četvrte doze kod osoba starijih od 60 godina. Utvrđeno je da četvrta doza u starijoj populaciji značajno smanjuje simptomatske infekcije i teške bolesti u usporedbi s tri doze.

"Rezultati ove studije sugeriraju da bi četvrta doza mogla povećati zaštitu od teških bolesti u odnosu na tri doze koje su primijenjene prije više od četiri mjeseca", napisali su znanstvenici u studiji. "Davanje četvrte doze pojedincima koji su bili u opasnosti od razvoja teške bolesti bilo je ključno za ograničavanje opterećenja bolnica u Izraelu tijekom brzog i široko rasprostranjenog porasta Omicrona."

Simon Clarke, znanstvenik sa Sveučilišta u Readingu, iz nove studije isčitava da smo možda "iscijedili" sve što smo mogli iz postojećih cjepiva koja se koriste u populaciji i da bi bilo bolje raditi na njihovoj nadogradnji kako bi bolje targetirala nove varijante COVID-19, dok bi cijepljenje četvrtom dozom postojećim cjepivima trebalo provoditi samo na ranjivim skupinama. 

Novu studiju izraelskih znanstvenika objavljenu u časopisu The New England Journal of Medicine možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->