Nalazite se
  • Zdravlje
  • Biljni inzulin dobiven iz salate može se uzimati oralno
Članak
Objavljeno: 15.06.2023. 15:11

Penn University 

Biljni inzulin dobiven iz salate može se uzimati oralno

Novi inzulin djeluje poput prirodnog inzulina, što smanjuje rizik od hipoglikemije kod dijabetičara.

Biljni inzulin dobiven iz salate može se uzimati oralno

Nedavne kliničke studije pokazuju da ubrizgavanje putem inzulinskih olovaka može uzrokovati da inzulin tako brzo stigne u krvotok da može doći do hipoglikemije ili razine šećera u krvi koja pada ispod sigurne za zdravlje. Automatizirane inzulinske pumpe mogu isporučiti precizan inzulin i minimizirati ovaj rizik, ali su skupe i dostupne samo malom dijelu dijabetičara diljem svijeta.

Sada bi biljna, oralna isporuka proinzulina mogla riješiti te nedostatke, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Biomaterials , koju je vodio  Henry Daniell s Penn's School of Dental Medicine.

Iako je klinički inzulin u uporabi već nekoliko desetljeća, nedostaje mu jedan od tri peptida koji se nalaze u prirodnom inzulinu. Laboratorij Daniella stvorio je biljni inzulin koji sadrži sva tri peptida i može se uzimati oralno. Snaga stijenki biljnih stanica štiti inzulin od kiselina i enzima u pacijentovom želucu prije nego što taj materijal razgrade crijevni mikrobi. Zatim se oslobođeni inzulin isporučuje direktno u jetru.

Koristeći miševe, Daniell i njegov tim otkrili su da njihov biljni inzulin regulira šećer u krvi unutar 15 minuta od ingestije vrlo slično prirodno izlučenom inzulinu. Za usporedbu, miševi liječeni tradicionalnim injekcijama inzulina doživjeli su brzo smanjenje razine glukoze u krvi što je dovelo do prolazne hipoglikemije.

Daniell je dugo istraživao upotrebu proteina iz biljaka. U studiji objavljenoj 2015. vodio je tim istraživača koji su po prvi put pokazali komercijalnu isplativost proizvodnje jeftinog lijeka od biljaka zelene salate. U tom su radu istraživači koristili liofilizirane listove salate za proizvodnju učinkovitog lijeka za pacijente s hemofilijom. Daniell je također radio na biljnim lijekovima za liječenje plućne arterijske hipertenzije, Alzheimerove bolesti, dječje paralize i zubnog plaka.

Daniell insulin-main

Kako bi proizveli biljni inzulin, znanstvenici su identificirali gene ljudskog inzulina i zatim upotrijebili ono što Daniell naziva "genskim pištoljem" da probiju gene kroz čvrste stijenke biljnih stanica. Inzulinski geni se zatim integriraju u genom biljke, u ovom slučaju u genom salate. Dobivene sjemenke trajno su zadržale inzulinske gene, a naknadno uzgojena zelena salata osušena je zamrzavanjem, samljevena i pripremljena za oralnu isporuku prema regulatornim smjernicama američke agencije za hranu i lijekove FDA.

Ovaj se proces uvelike razlikuje od proizvodnje inzulina na tradicionalan način, koji uključuje uzgoj hormona u bakterijama ili stanicama kvasca, što je skup proces koji zahtijeva pročišćavanje i nisku temperaturu za transport i skladištenje. Daniellova metoda proizvodnje eliminira potrebu za skupom, složenom laboratorijskom opremom i rezultira proizvodom koji je stabilan na polici na sobnoj temperaturi.

"S ovim sustavom mijenjamo cijelu paradigmu, ne samo za inzulin", kaže Daniell. "Odrastao sam u zemlji u razvoju i vidio kako ljudi umiru jer si nisu mogli priuštiti lijekove ili cjepiva. Za mene su pristupačnost i globalni pristup zdravstvenoj skrbi temelj mog rada. I u ovom slučaju inzulin činimo pristupačnijim dok ga značajno poboljšavamo. Pacijenti mogu dobiti vrhunski lijek po nižoj cijeni."

U budućnosti, Daniell planira testirati biljni inzulin na psima i ljudima.

Studiju objavljenu u časopisu Biomaterials možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->