Nalazite se
  • Zdravlje
  • AI prepoznaje srčanu bolest iz podataka Apple Watcha
Članak
Objavljeno: 03.05.2022. 13:14

Mayo Clinic 

AI prepoznaje srčanu bolest iz podataka Apple Watcha

Istraživači su razvili algoritam koji može detektirati disfunkciju lijeve klijetke iz Apple Watch EKG podataka.

AI prepoznaje srčanu bolest iz podataka Apple Watcha

Novi algoritam koji su razvili istraživači američkog akademskog medicinskog centra Mayo Clinic može učinkovito detektirati pacijente s opasnom srčanom disfunkcijom korištenjem podataka prikupljenih Apple Watch pametnim satom.

Da se radi o vrlo ozbiljnom istraživanju svjedoči podatak da je u tijeku velika klinička studija koja će testirati algoritam na čak milijun ljudi.

Iako je Apple u svoj pametni sat uveo mogućnosti mjerenja elektrokardiograma (EKG-a) još 2018. godine, no tehnologija je tek nedavno počela isporučivati ​​značajna zdravstvena izvješća.

Tradicionalni EKG test uključuje do 12 elektroda pričvršćenih na različite dijelove tijela. Ove elektrode omogućuju liječnicima da bilježe električnu aktivnost srca i potom otkriju niz različitih srčanih abnormalnosti.

Apple Watch EKG prikuplja podatke samo s jedne točke na zapešću korisnika, tako da, naravno, nikada ne može biti tako točan dijagnostički alat kao EKG test u klinici. Kako bi te podatke EKG-a Apple Watcha pretvorili u nešto klinički korisno, istraživači se moraju obratiti algoritmima umjetne inteligencije, dizajniranim da identificiraju male signale u podacima koji mogu odgovarati srčanim problemima.

Znanstvenici Mayo Clinica su razvili novi algoritam koji može detektirati srčano stanje poznato kao disfunkcija lijeve klijetke, bolesti koja pogađa 2 do 3 posto ljudi u svijetu i 9 posto starijih od 60 godina, a teško se prepoznaje jer je često asimptomatska. Ukoliko se na vrijeme otkrije pacijentima su na raspolaganju mnoge metode i tretmani koji im mogu spasiti život, kao što objašnjavaju u ovom videu.

 

Mada će trebati proteći jedna do dvije godine dok rezultati opsežne studije potvrde da se Apple Watch može koristiti za dijagnostiku ovog tipa, znanstvenici su vrlo optimistični i vjeruju da bi ta vrsta AI tehnologije mogla transformirati dijagnostiku medicine budućnosti koja neće više ovisiti o skupim pretragama u bolnicama, već će se provoditi pristupačnim nosivim uređajima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->