Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Zvučni valovi uklanjaju hrđu i poboljšavaju MXene baterije
Članak
Objavljeno: 26.01.2023. 14:28

MXene 

Zvučni valovi uklanjaju hrđu i poboljšavaju MXene baterije

Znanstvenici su osmislili metodu koja će MXene baterijama dati veliku prednost u odnosu na litijeve.

Zvučni valovi uklanjaju hrđu i poboljšavaju MXene baterije

Već se neko vrijeme dvodimenzionalni keramički nanomaterijal poznat kao MXene doživljava kao alternativa litiju za brže punjenje baterija.

Trenutno je jedan od velikih nedostataka MXene činjenica da prilično lako hrđa u vlažnom okruženju, što sprječava njegovu električnu vodljivost. Ako se ta hrđa ne može ukloniti, tada se MXene baterije ne mogu obnoviti i vratiti u upotrebu.

Nažalost, uklanjanje hrđe pokazalo se prilično teškim jer su MXene membrane znatno tanje od širine ljudske vlasi. Dodavanje kemijskih premaza, materijalu pomaže u sprječavanju stvaranja hrđe, iako to također ograničava upotrebu MXene.

Tim istraživača s australskog sveučilišta RMIT sada je otkrio da zvučni valovi djeluju na uklanjanju hrđe s MXene.

RMIT MXene

Točnije, znanstvenici su otkrili da kada je oksidirana (zahrđala) MXene membrana bila izložena visokofrekventnim zvučnim valovima, ta je membrana vibrirala na takav način da je sva hrđa otpala s nje unutar otprilike jedne minute. Nakon što je hrđa nestala, MXene je vraćen u stanje blizu svog izvornog.

"Materijali koji se koriste u elektronici, uključujući baterije, općenito propadaju nakon dvije ili tri godine uporabe zbog stvaranja hrđe", rekao je izv. prof. Amgad Rezk, jedan od vodećih starijih istraživača. "Našom metodom potencijalno možemo produljiti životni vijek baterijskih komponenti do tri puta."

Istraživanje opisano u radu koji je nedavno objavljen u časopisu Nature Communications možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->