Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Zrno riže je ogromno pokraj najmanjeg računala na svijetu
Članak
Objavljeno: 25.06.2018. 13:07

University of Michigan 

Zrno riže je ogromno pokraj najmanjeg računala na svijetu

Znanstvenici proizveli sićušno računalo koje bi moglo biti jako korisno za praćenje zdravlja.

Zrno riže je ogromno pokraj najmanjeg računala na svijetu

Znanstvenici Sveučilišta u Michiganu izradili su računalo koje može mjeriti temperaturu, veličine od samo 0,04 kubična milimetra, što je jedna desetina veličine dosadašnjeg najmanjeg računala na svijetu koje je izradio IBM.

Kao što možete vidjeti na slici gore, pokraj njega i zrno riže izgleda ogromno, a ograničenja u veličini su natjerala znanstvenike na kreativnost u reduciranju svjetlosnog učinka i morali su se boriti protiv povećanja električne "buke" koja nastaje na uređaju koji koristi tako malo energije.

Rezultat toga je senzor koji može mjeriti promjene u ekstremno malim regijama, poput grupe stanica u vašem tijelu. Znanstvenici su dugo sumnjali da su tumori malo topliji od zdravog tkiva, no to je do sada bilo jako teško dokazati. Ovaj minijaturni uređaj će moći provjeriti tu tvrdnju, pa ukoliko se pokaže točnom, moći će se primjenjivati u liječenju raka. Pored toga, znanstvenici smatraju da će ovo pomoći u dijagnosticiranju glaukoma unutar oka, praćenju biokemijskih procesa, pa čak i u proučavanju sićušnih puževa.

Ako mislite da ovaj minijaturni senzorski sustav u osnovi nije punokrvno računalo, djelomično ste u pravu, no s druge strane, on koristi pravi procesor koji se temelji na ARM Cortex-M0 arhitekturi, no gubi sve podatke kada ostane bez energije, baš kao i IBM-ov uređaj koji se donedavno smatrao najmanjim računalom.

Bez obzira na to, ovo pomiče granice računalstva i upućuje na to da su nam gotovo nevidljiva računala puno bliža nego što mislimo.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam