Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.09.2020. 12:44

Universidad de Buenos Aires 

Znanstvenici uvježbavaju njuh pčela poput pasa

Uvježbane pčele mogu dovesti do udvostručavanja proizvodnje sjemenki suncokreta.

Znanstvenici uvježbavaju njuh pčela poput pasa

Ako želite uvježbati psa da postane tragač koji će tražiti ljude, drogu i eksplozive, morat ćete ga istrenirati da prepoznaje mirise tih stvari.

Ma isti način su argentinski znanstvenici sa Sveučilišta u Buenos Airesu uvježbavali pčele kako bi učinkovitije oprašivale usjeve i to im je savršeno pošlo za rukom.

U svojoj studiji objavljenoj u časopisu Current Biology, znanstvenici opisuju način na koji su pčele u košnici izlagali jakim umjetnim mirisima suncokreta, kako bi nakon puštanja na livade odabirale upravo tu biljnu vrstu za skupljanje peludi, a ne druge biljne vrste.

"Dokazali smo da je moguće pčele uvjetovati određenim mirisom unutar kolonije, a to iskustvo im kasnije mijenja ponašanje dok se vode mirisom", kaže znanstvenik Walter Farina i dodaje kako je najveće iznenađenje bilo u tome što su otkrili da pčele dugo pamte stečene navike, odnosno miris kojem su bile dugo izložene, pa su kasnije preferirale cvjetove suncokreta u toj mjeri da je njihovo oprašivanje udvostručilo prinose.  

Ovo istraživanje se temeljilo na onome što su već prije znali o pčelama, a to je da pčele mogu uspostaviti dugotrajnu memoriju povezanu s mirisom hrane unutar košnice, kao i da ta sjećanja iz košnice kasnije utječu na odabir koje će bilje kasnije posjećivati. "Osim što su u košnicu donosile više peludi sa suncokreta, povećale su oprašivanje do te mjere da su se između 29 i 57 posto povećali urodi, odnosno proizvodnja suncokretovih sjemenki.

U nastavku ovog istraživanja znanstvenici žele isto primijeniti na bademe, kruške i jabuke, a konačni cilj je razviti umjetne mirise za uvježbavanje pčela kako bi se poboljšala učinkovitost oprašivanja i razvoja mnogih važnih poljoprivrednih kultura.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->