Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.06.2021. 10:27

Toyota Research Institute 

VIDEO: Toyotini roboti sve snalažljiviji u domovima

Roboti su postali još uspješniji u izvođenju kompleksnih zadaća i sada mogu rukovati i prozirnim objektima.

VIDEO: Toyotini roboti sve snalažljiviji u domovima

Toyotin istraživački institut TRI pohvalio se da je učinio novi iskorak u razvoju svojih robota, kojima je omogućio izvođenje kompleksnih zadaća u kućnom okruženju.

TRI kaže da ih je uspio uvježbati da razumiju i djeluju u kompliciranim situacijama koje zbunjuju mnoge druge robote, što uključuje rad s prozirnim i reflektivnim površinama u raznim situacijama.

Taj novi sustav strojnog učenja, omogućuje robotima primjenu u raznim vrstama i konfiguracijama kućanstava, snalaženje u kompleksnom okolišu i precizno rukovanje s objektima različitih oblika i čvrstoća.

"Cilj nam je razviti sposobnosti kod robota koje pojačavaju, a ne zamjenjuju ljudske sposobnosti", rekao je Max Bajracharya, potpredsjednik robotike u TRI-u. "Obuka robota za razumijevanje rada u kućnim okruženjima predstavlja posebne izazove zbog raznolikosti i složenosti naših domova gdje mali zadaci mogu predstavljati velike izazove."

Iako čovjek lako može razlikovati objekt od njegovog odraza, prozirni ili reflektirajući predmeti koji se obično nalaze u domu zbunjuju današnje robote. Budući da je većina robota programirana da reagiraju na predmete i geometriju ispred sebe ne uzimajući u obzir kontekst situacije, lako ih prevari stakleni stol, sjajni toster ili prozirna šalica.

"Da bi to prevladali, robotičari TRI-a razvili su novu metodu treninga kako bi roboti otkrili 3D geometriju scene, istovremeno otkrivajući predmete i površine", nastavio je Bajracharya. "Ova kombinacija omogućuje istraživačima upotrebu velikih količina sintetičkih podataka za obuku sustava. Korištenje sintetičkih podataka također ublažava potrebu za dugotrajnim, skupim ili nepraktičnim prikupljanjem i označavanjem podataka".

Mada nam se ovo ne čini kao nešto posebno značajno, TRI kaže da predstavlja veliki napredak koji robotima omogućuje brzo učenje o okolišu u kojem se nalaze.

Teško je reći kada bi Toyotini roboti mogli postati prave spremačice koje će se brinuti za vaš čitav dom dok niste u kući, no sada možete pogledati kako su naučili brisati stolove, micati čaše i usput snimati selfije u ovom videu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi roboti Toyota kućanstvo TRI
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->