Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Spacebook će biti prvi četveronožni robot na Marsu
Članak
Objavljeno: 19.06.2021. 20:56

ETH Zurich 

VIDEO: Spacebook će biti prvi četveronožni robot na Marsu

Švicarski znanstvenici su unaprijedili svojeg četveronožnog robota mogućnošću koračanja na površini Marsa.

VIDEO: Spacebook će biti prvi četveronožni robot na Marsu

Znanstvenici švicarskog federalnog instituta znanosti i tehnologije ETH Zurich uz pomoć svojih kolega s njemačkog Instituta Max Planck, već nekoliko godina razvijaju svojeg četveronožnog robota imena Spacebook.

Za razliku od Spota i sličnih četveronožnih robota razvijenih za korištenje na Zemlji, Spacebook je dizajniran za svemirske misije, prvenstveno na planetima i tijelima s niskom gravitacijom poput Mjeseca i asteroida, no sada su ga odlučili prenamijeniti za korištenje na Marsu. 

Ideja ETH Zuricha koji na ovom projektu surađuje sa Europskom svemirskom agencijom je da kretanje uz pomoć nogu omogući robotu hodanje onim terenima na koje ne mogu dolaziti roveri s kotačima, i omogućiti mu kretanje s velikom stabilnošću, bez obzira na konfiguracije terena i strmine nagiba, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Zanimljivo je da je Spacebook u početku razvijan za Mjesec, gdje ne bi hodao, već skakao po površini, što znači da bi mu noge služile samo za odraze, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Za sada još nije poznato kada bi se Spacebook mogao naći u prvoj misiji u svemiru, no ESA ozbiljno razmišlja da upravo on bude prvi europski robot na Marsu i prvi na svijetu koji se neće voziti već hodati.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam













   

*/-->