Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.06.2022. 20:49

MIT 

VIDEO: Roboti krijesnice svijetle u mraku

Inženjeri MIT-a stvorili su robote inspirirane krijesnicama koji svijetle kada zamahnu krilima.

VIDEO: Roboti krijesnice svijetle u mraku

Inženjeri MIT-a dodali su novu sposobnost postojećim malim letećim robotima koji sada mogu svijetliti kada mašu krilima. Inspirirana krijesnicama, ova fluorescencija mogla bi pomoći u komunikaciji ili praćenju sićušnih, laganih robota.

Novi rad nadovezuje se na prethodni razvoj ultralakih letećih robota koji su prilično izdržljivi i agilni za svoju veličinu. Ključni sastojak ranijih radova bio je mekani aktuator, koji se sastoji od tankog cilindra napravljenog od naizmjeničnih slojeva elastomera i ugljikovih nanocijevi. Kada se primijeni napon, ugljične elektrode stisnu elastomer, što proizvodi mehaničko naprezanje koje zamahne krilo.

Za novu studiju, istraživači su modificirali ove aktuatore tako da svijetle kada krila mašu. To se postiže ugradnjom čestica cink sulfata u krajnji vanjski sloj elastomera. Te su čestice elektroluminiscentne, što znači da svijetle u prisutnosti električnog polja – u ovom slučaju, onog koje prolazi kroz slojeve ugljikovih nanocijevi.

Promjena kemije čestica cinka uzrokuje da one svijetle u različitim bojama, što je tim koristio za izradu zelenih, narančastih i plavih varijacija. Također su napravili više slojeva kako bi stvorili svjetlosne uzorke koji su bljeskali u obliku slova M, I i T, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Efekt svjetla zahtijeva samo tri posto više energije i ukupno 2,5 posto više težine, kaže tim.

Istraživači kažu da bi se ova svjetla koja trepću mogla koristiti za praćenje robota u vanjskim okruženjima ili za omogućavanje njihovog roja da međusobno komuniciraju, budući da neće moći nositi puno elektroničkih uređaja.

U testovima je tim pokazao da se blještavi letači mogu pratiti pomoću jednostavnih kamera na pametnim telefonima i prilagođenog softvera, koji je detektirao različite boje svjetla i točno odredio položaje robota do 2 mm.

U budućem radu, istraživači planiraju istražiti načine kako bi robotima omogućili da pale i gase svoja svjetla, omogućujući detaljniju komunikaciju.

Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT roboti krijesnice
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->