Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.03.2021. 13:18

Ear-Bot 

VIDEO: Robot sluša uhom mrtvaca

Znanstvenici kreirali takozvano uho na čipu i spojili ga na bio-robota kojem su zvukovi zadavali kretanje.

VIDEO: Robot sluša uhom mrtvaca

Znanstvenici Sveučilišta u Tel Avivu napravili su prvi eksperiment na svijetu u kojem su izradili "uho na čipu", odnosno hibridnog bio robota kojem su mikrofon zamijenili uhom mrtvog skakavca, što je robotu omogućilo primanje električnih signala iz okoliša na koje je odmah reagirao.

Rezultat ovog pokusa je doista impresivan, pa kada bi istraživači pokraj robota jednom pljesnuli rukama, uho mrtvog insekta je čulo zvuk, a robot je taj impuls interpretirao u komandu za kretanje prema naprijed, dok se pri dvostrukom pljeskanju pokrenuo prema natrag, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ideja eksperimenta je bila otkriti kako se biološki senzorski sustavi mogu integrirati u mehaničke sustave, a odabrali su osjećaj sluha jer se može jednostavno usporediti s postojećim tehnologijama, za razliku od njuha, kod kojeg je to teže postići.

Uho mrtvog skakavca su iskoristili za detekciju električnih signala iz okoliša, o ovom slučaju vibracija u zraku i potom su korištenjem specijalnog čipa, konvertirali njegov input u ulaznu jedinicu robota.

Skakavca su prije eksperimenta anestezirali ugljikovim dioksidom, odrezali mu glavu, krila i noge, a potom pažljivo izrezali uho zajedno s auditornim živcem.

"Kroz razdoblje od stotina milijuna godina evolucije, insekti su razvili genijalno jednostavne i osjetljive senzore, koji su mali, lagani, prilagodljivi ekstremno raznolikim okolišima. Karakterizira ih mala potrošnja energije i nadmašuju mnoge umjetne senzore", navodi se u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu MDPI.

Kako bi kreirali uho-na-čipu, znanstvenici su insektovo uho i živac postavili u vodeno okruženje koje je dopuštalo zraku i zvuku da kroz njega prolazi. Nakon toga sustav su spojili na elektrode vlastitog dizajna, što je rezultiralo mikrofluidnim čipom koji se može povezati na bio-hibridnog robota.

Eksperiment je na kraju ukazao da je uho osjetljivo na široki raspon frekvencija i može reagirati na raznovrsne zvukove.

"Biološki sustavi troše zanemarivu energiju u usporedbi s elektroničkim sustavima. Minijaturni su, a samim tim izuzetno ekonomični i učinkoviti. Usporedbe radi, laptop troši oko 100 vata na sat, dok ljudskimozak troši oko 20 vata dnevno. Priroda je mnogo naprednija od nas, pa bismo je trebali koristiti", navodi glavni autor studije dr. Ben M. Maoz.

Rekli bismo da je sve to okej dok ne počnu koristiti odrezane ljudske uši.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->