Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.11.2013. 10:05

Sveučilište Cornell 

VIDEO: Robot napada čovjeka nožem

Znanstvenici razvijaju metode koje će buduće kućne robote učiniti sigurnijim po ljude.

VIDEO: Robot napada čovjeka nožem

U pomalo uznemirujućem videu dolje, znanstvenici Sveučilišta Cornell demonstriraju moguće situacije u kojima bi takozvani uslužni roboti mogli postati opasni za ljude ukoliko ih se ne isprogramira na pravi način.

U hipotetskoj situaciji robot Baxter rukuje nožem, te ga u jednom trenutku usmjerava ka čovjeku kojem nije preostalo ništa drugo nego da panično ustukne kao što bi to reagirao svatko od nas. Kako se takva situacija ne bi dogodila jednog dana u stvarnom scenariju, inženjeri obično unaprijed programiraju robote da ne usmjeravaju predmete ka mjestima gdje će se vjerojatno nalaziti ljudi, no što ako se čovjek iz nekog razloga nađe u krivo vrijeme na krivom mjestu?

Cornellovi znanstvenici stoga rade na algoritmima koje razvijaju na taj način da doslovce isprobavaju sve takve hipotetske situacije, snimaju ih u robotov softver, koji potom preoblikuju, kako bi se osiguralo da robot uvijek predmetima manipulira tako da ih drži okrenutima ka sebi, ili na maksimalno sigurnoj udaljenosti od mjesta gdje bi se mogli nalaziti ljudi, kako bi se čim više izbjegla mogućnost da nekoga ne ozlijede, bilo ubodom noža u trbuh, olovkom u oko ili prolijevanjem vruće kave u lice.

Problem je kao i kod rukovanja svim strojevima uvijek u čovjeku, koji je sklon popuštanju pažnje, a to bi se kod uslužnih robota čim više trebalo izbjeći. Ovakvi algoritmi u kombinaciji sa senzorima pokreta, temperature i dubinskim kamerama, trebali bi nam omogućiti znatno sigurniju interakciju s robotima, od kojih očekujemo da budu znatno pametniji od električne bušilice, ubodne pile ili nekog drugog stroja kojim se ponekad znamo ozbiljno ozlijediti.

U svakom slučaju mislimo kako je pametno da znanstvenici stavljaju robote u prave hipotetske situacije, jer je to najbolji način da se poboljša sigurnost robota na radu. Samo se nadamo da u ime znanosti netko neće završiti u bolnici ili na groblju. Ovo također otvara i jedno drugo pitanje, a to je da se i softver robota može hakirati, pa otvara mogućnost da netko robote u restoranu jednog dana preprogramira da naprave pokolj među gostima.

Ratne robote nećemo uopće ni spominjati, jer postoji mogućnost da ćemo se jednog dana najmanje brinuti zbog nesreća koje izazovu uslužni roboti, kada ćemo bježati pred nekim terminatorom koji će nam moći namirisati DNA na daljinu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->