Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.09.2022. 14:11

NASA 

VIDEO: Najnovija panorama Marsa od milijardi piksela

Mozaik složen od snimaka NASA Perseverance rovera prikazuje najdetaljniju panoramu krajolika Marsa.

VIDEO: Najnovija panorama Marsa od milijardi piksela

NASA-in rover Perseverance do sada nam je poslao neke nevjerojatne snimke Marsa, ali niti jedna nije toliko detaljna kao najnovija koja predstavlja panoramu delte u krateru Jezero, gdje se rover nalazi u potrazi za tragovima života. Ovu deltu stvorila je rijeka koja se ulijevala u krater Jezero prije nekih 3,5 milijardi godina, taložeći blato i pijesak na dnu.

Perseverance je snimio ovu novu panoramsku snimku koristeći svoj sustav kamere Mastcam-Z, snimajući 1.118 pojedinačnih slika sredinom srpnja koje su spojene zajedno u mozaik od 2,5 milijardi piksela s poboljšanim bojama, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tragovi rovera mogu se vidjeti na samoj lijevoj strani slike gdje se otkotrljao u krater, dok se stjenovita litica od 10 m nalazi točno ispred njega. Ove su stijene postojale milijardama godina, podnoseći eroziju vjetra da bi polako poprimile svoje nazubljene oblike.

Vjeruje se da su ove stijene neke od najfinije zrnatih sedimentnih stijena u delti i stoga su dobra mjesta za traženje života. Kao dio svojih znanstvenih operacija u tom području, Perseverance buši te stijene kako bi analizirao njihovu kemiju i mineralogiju.

Spektakularnu panoramu u punoj razlučivosti možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mars rover Perseverance
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->