Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.09.2020. 11:10

B-TENG 

VIDEO: Mali uređaj skuplja energiju vjetra od hodanja

Tribolektrični generator mogao bi jednog dana napajati senzore i nosive gadgete na nama. 

VIDEO: Mali uređaj skuplja energiju vjetra od hodanja

Kineski znanstvenici s Instituta nanoenergije i nanostustava iz Pekinga, objavili su znanstveni rad u kojem opisuju uređaj koji nazivaju "sićušnom vjetroturbinom" koja može prikupljati i pohranjivati energiju od daška vjetra nastalog od hodanja.

Uređaj pod nazivom B-TENG koji bi jednog dana mogao predstavljati jeftino rješenje za pretvaranje daška vjetra u mikro izvor energije, tehnički gledano zapravo nije vjetroturbina, već nanogenerator izrađen od dvije trake plastike smještene u cilindar koje se šire ili spajaju kada postoji protok zraka. Ovo je slično kao kada primjerice trljate balon kroz svoju kosu, jer dva komada plastike dobivaju električni naboj nakon što se razdvoje od kontakta, što je fenomen koji se naziva triboelektričnim učinkom.

No umjesto da vam se kosa podigne i stoji u zraku, elektricitet proizveden s te dvije trakice se hvata i pohranjuje.

"Možete prikupljati dašak vjetra u svakodnevnom životu. Mi smo primjerice postavili naš nanogenerator na ruku osobe, a prirodne kretnje ruke su bile dovoljne za stvaranje protoka zraka koji je generirao energiju", izjavio je jedan od autora studije Ya Yang s Instituta nanoenergije i nanostustava Kineske akademije znanosti.

Dašak vjetra od samo 1,5 m/s je dovoljan za napajanje triboelektričnog generatora, no najbolji rezultati se postižu između 4 i 8 m/s. Uređaj ima učinkovitost u konverziji energije od 3,23%, što nadmašuje dosadašnje performanse u prikupljanju energije vjetra, a uređaj je, između ostaloga, u stanju napajati 100 LED lampica i senzore temperature, kao što možete vidjeti u ovom videu.

U svojem idućem radu Yang i njegovi kolege žele nanogenerator koji je veličine novčića još više smanjiti uz povećanje učinkovitosti, a potom će pokušati koristiti uređaj za napajanje male elektronike poput telefona i pružiti im održivi izvor energije.

Pored toga planiraju napraviti i veliki uređaj ovog tipa koji bi skaliranjem mogao omogućiti stvaranje 1.000 watta energije i koristiti se na mjestima koja nisu pogodna za tradicionalne vjetroturbine. "Mogli bismo takve generatore postavljati na brda ili na krovove zgrada", navodi Yang.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->