Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.09.2020. 11:50

Riblje oko 

VIDEO: MIT proizveo potpuno ravno riblje oko

Inženjeri s MIT-a i Sveučilišta Massachusetts dizajnirali su potpuno ravnu širokokutnu leću.

VIDEO: MIT proizveo potpuno ravno riblje oko

Za snimanje panoramskih slika u jednom kadru, fotografi obično koriste objektive "ribljeg oka", odnosno ultraširokokutne leće izrađene od više dijelova zakrivljenog stakla, koje iskrivljuju dolaznu svjetlost dajući široke slike poput mjehurića. Njihov sferni dizajn s više dijelova čini leće ribljeg oka glomaznima i često skupim za proizvodnju.

Znanstvenici i inženjeri sa sveučilišta MIT i Massachusetts sada su proizveli prvu širokokutnu leću koja je potpuno ravna i daje oštre panoramske slike od 180 stupnjeva.

Dizajn je vrsta "metalensa", tankog materijala na kojem se nalaze mikroskopski sitni uzorci koji zajednički manipuliraju svjetlom na specifičan način, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nova leća ribljeg oka sastoji se od jednog ravnog komadića stakla debljine jednog milimetra, koje je s jedne strane prekriveno sitnim strukturama koje precizno raspršuju dolaznu svjetlost dajući panoramske slike, baš kao što bi to činio konvencionalni zakrivljeni, višeelementni sklop ribljeg oka. Leća u postojećem obliku djeluje u infracrvenom dijelu spektra, ali istraživači kažu da bi se mogla modificirati kako bi snimala slike i pomoću vidljive svjetlosti.

Novi dizajn mogao bi se prilagoditi nizu praktičnih primjena, pa bi se tanke ravne širokokutne leće mogle direktno ugrađivati u pametne telefone i prijenosna računala, umjesto da budu pričvršćene kao glomazni dodaci. Leće niskog profila mogu se također integrirati u medicinske uređaje za snimanje poput endoskopa, kao i u naočale za virtualnu stvarnost, nosivu elektroniku i optičke senzore za računalni vid.

Osim za potrebe panoramskog snimanja u kompaktnim fotoaparatima i kamerama pametnih telefona, objektivi s novim lećama bi se mogli naći i u projektorima, kao i u dubinskim kamerama u telefonima, laptopima i nosivim gadgetima.  Drugim riječima, ovakvi objektivi bi bili idealni za 3D senzore koji će omogućiti panoramsko profiliranje dubine, što bi moglo biti korisno za mnoge potrošačke elektroničke uređaje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->