Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.09.2023. 11:36

Cortical Labs 

VIDEO: Ljudski neuroni povezani s računalnim čipom

Cortical Labs ima prototipove računalnih modula izgrađenih oko stanica ljudskog mozga i nastoji komercijalizirati hibridnu inteligenciju.

VIDEO: Ljudski neuroni povezani s računalnim čipom

Cortical Labs je australska tvrtka koja obavlja zadivljujući rad na integraciji ljudskog moždanog tkiva, uzgojenog iz matičnih stanica, u silicijsku elektroniku, gdje neuroni mogu komunicirati s komponentama računala koristeći iste električne signale koje šalju i primaju u mozgu, i pokazivati ​​ponašanje učenja tako što se stalno mijenjaju, povećavaju i smanjuju veze kao što to rade kada učimo.

cl2

Tvrtka kaže da njezini ljudski neuroni rastu, uče i prilagođavaju se kao i mi, troše znatno manje energije, uče puno brže i učinkovitije generaliziraju naučeno znanje od građevnih blokova današnjih superračunala, dok pokazuju više intuicije i kreativnosti.

Živi neuroni neprestano se ponovno povezuju2 na silicijskoj podlozi, formirajući, jačajući i slabeći veze kao odgovor na podražaje.

Tvrtka je izašla na svjetsku scenu 2022. s radom pod naslovom "In vitro neuroni uče i pokazuju osjećaje kada su utjelovljeni u simuliranom svijetu igre, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Sposobnost doživljavanja senzacija ili osjećaja u ovom se slučaju odnosi na očitu sklonost neurona prema uređenoj i predvidljivoj električnoj stimulaciji kada je spojena na računalni čip, za razliku od nasumične i nepredvidive stimulacije.

cl3

Tim Corticala učinkovito je koristio ovu preferenciju kao shemu nagrade/kazne dok je stanicama unosio informacije o video igri Pong i dopuštao im da pomiču "reket", te je otkrio da su moždane stanice brzo mogle shvatiti kako utakmica funkcionira, zadržavši loptu u igri znatno duže nakon samo 20 minuta u sustavu.

cl4

Ovo postavlja etička pitanja, ima li zbirka ljudskih moždanih stanica uzgojenih u petrijevoj zdjelici, okupanih cerebro-spinalnom tekućinom i hranjenih električnom slikom simuliranog svijeta, moralna prava?

Ako im na kraju omogućite kontrolu nad robotskim tijelom, dajući im elektronsku presliku stvarnog svijeta sličnu onoj koju nama daju osjetila što dalje?

I dok tvrtka pokušava komercijalizirati ovu tehnologiju, postavljaju se moralna pitanja o etici ovakvih hibridnih sustava.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Cortical Labs
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->