Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.06.2018. 15:22

Project Debater 

VIDEO: AI koji je u stanju argumentirano debatirati

IBM-ov Project Debater u stanju je raspravljati s ljudima i iznositi svoje argumente.

VIDEO: AI koji je u stanju argumentirano debatirati

Najnoviji IBM-ov projekt umjetne inteligencije zove se Project Debater, a izrađen je s idejom da ravnopravno raspravlja s ljudima i iznosi svoje stavove i primjedbe o raznim pitanjima o kojima se diskutira, što podsjeća na sučeljavanja domaćih političara uoči izbora, no dakako puno kulturnije.

Kako bi bio uvjerljiv i iznosio dobre argumente, znanstvenici su AI "nahranili" s milijunima znanstvenih radova, reporta i novinskih članaka, pa mu je jako teško proturječiti kada izloži neki argument, po čemu se također razlikuje od političara na koje smo već navikli da vole lupati bez pokrića, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Obzirom da posjeduje sustav za prepoznavanje prirodnog govora kao i IBM Watson, Project Debater je strpljivo slušao govor svojeg "protukandidata" na pozornici pune 4 minute, a potom je pročešljao kroz bazu podataka i usporedio ju s izrečenim, nakon čega je snažnim argumentima "potukao" protivničku stranu u debati. 

Mada AI nije u potpunosti savršen u razumijevanju ljudi, pa se zna izgubiti s kontekstom i nije u stanju razumjeti sve što čovjek želi reći, nije imao nikakvih problema nazvati ga lažovom kada bi prepoznao neku tvrdnju koja prema podacima kojima raspolaže nije istinita. Možda bismo ga trebali testirati u saboru?

Vezani sadržaji
Ključne riječi IBM AI Project Debater rasprave debate
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam