Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.10.2019. 10:52

Nobelovac 

Unutar 30 godina pronalazimo vanzemaljski život

Astronom koji je nedavno osvojio Nobela za otkrića egzoplaneta uvjeren je da nismo sami u svemiru.

Unutar 30 godina pronalazimo vanzemaljski život

Švicarski astronom i profesor na Sveučilištu Cambridge Didier Queloz (52) nedavno je osvojio Nobelovu nagradu za fiziku. On i njegov kolega dr. Michel Mayor bili su prvi koji su 1995. godine otkrili jedan planet (51 Pegasi b) izvan Sunečvog sustava, a od tada je već otkrio na stotine novih egzoplaneta pa ga nazivaju "lovcem na planete".

Pored toga, nakon otkrića prvog egzoplaneta, profesor Queloz je razvio Doplerovu tehniku koja je dovela do pronalaska više od 1900 novih potvrđenih planeta izvan Sunčevog sustava.

51 Pegasi b

Nakon osvajanja Nobela, u svojem govoru održanom u Science Media Centru u Londonu Queloz je izjavio: "Ne mogu vjerovati da smo mi jedini živi entiteti u svemiru. Jednostavno postoji previše planeta i previše zvijezda, a kemija je univerzalna. Kemija koja je dovela do nastanka života događa se posvuda. Život u svemiru ne znači da će mali zeleni ljudi doći k vama. Život je započeo puno prije nego što su životinje ispuzale na površinu Zemlje."

Pored toga znanstvenik je uvjeren da će nam alieni biti poznati kroz 100 godina, kao i da je vrlo realno za očekivati da će unutar 30 godina znanstvenici razviti stroj koji će nam omogućiti detekciju vanzemaljskog života u dalekim zvjezdanim sustavima.

Zanimljivo je da komitet za dodjelu Nobelovih nagrada nije mogao doći do njega i priopćiti mu da je osvojio prestižnu svjetsku nagradu za znanost, već su mu tu vijest dojavili njegovi kolege na jednom sastanku. "Prije 20 godina kada smo otkrili prvi egzoplanet pričalo se da bih mogao osvojiti Nobela, ali ništa se nije događalo pa već godinama nisam niti sanjao da bi se to moglo desiti. Stoga me je ovo jako iznenadilo i šokiralo", izjavio je profesor Queloz i rekao da će mu ovo biti veliki "boost" u daljem istraživanju.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->