Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.10.2013. 13:53

Rumunjska 

U Drakulinoj državi otkrivena umjetna krv

Kroz nekoliko godina ljudi bi mogli koristiti umjetnu univerzalnu krv.

U Drakulinoj državi otkrivena umjetna krv

Znanstvenici mnogih istraživačkih laboratorija širom svijeta već duže vrijeme pokušavaju proizvesti umjetnu krv koja bi mogla izbaciti potrebu za transfuzijama i složenim i skupim procesima prikupljanja krvi od donora, no do sada se niti jedna zamjenska krv nije pokazala uspješnom.

Na nekim sveučilištima poput onog u Edinburghu, znanstvenici su doduše razvili proces proizvodnje umjetne krvi iz matičnih stanica, te su nedavno izjavili kako bi kroz nekoliko godina mogli na tržište dovesti funkcionalnu ljudsku krv, mada se radi o procesu koji je izuzetno složen i skup.

No rumunjski znanstvenik dr. Radu Silaghi-Dumitrescu (slika gore) sa sveučilišta Babeş-Bolyai University u Cluj-Napoci, tvrdi kako je na prilično jednostavniji i jeftiniji način uspio proizvesti umjetnu krv sastavljenu od vode, soli i proteina, koja već uspješno funkcionira kod miševa.

dsc00870

Dr. Dumitrescu kaže kako je glavni element u njegovoj umjetnoj krvi protein hemeritrin koji je ekstrahiran iz morskih crva, jer ostaje stabilan nakon izlaganja fizičkom ili kemijskom stresu, što ga čini znatno boljim od hemoglobina.

Pored toga, znanstvenik kaže kako ova krv može biti temelj za stvaranje univerzalne krvi, jer bi se osnovnoj "mješavini" dodavalo manje ili više vode kako bi se mogla koristiti kod svih osoba bez obzira na krvne grupe.

krv

Da se malo našalimo, nekako nam djeluje logično da je funkcionalna umjetna krv izumljena upravo u Rumunjskoj, zemlji od kuda potiče čuveni tiranin Vlad Tepeš zvani Nabijač, poznatiji pod svojim prezimenom Drakula.

Drugim riječima, ako izum Dr. Dumitrescua zaživi, više se nećemo morati bojati vampira, jer će oni imati drugi način prehrane.

Rumunjski znanstvenici sada žele sintetizirati čim veće količine umjetne krvne grupe 0-, koju može primiti gotovo 98 posto svjetske populacije. 

Izvori: Gandul, Citynews.roVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->