Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.10.2021. 14:11

ESA 

Time lapse video: Sklapanje Artemis I misije

Orion letjelica koja će poletjeti u svemir u okviru prve Artemis misije povratka na Mjesec spojena je na SLS.

Time lapse video: Sklapanje Artemis I misije

U veljači iduće godine prema Mjesecu bi trebala poletjeti Artemis I misija bez posade koja će označiti početak letova čiji je cilj povratak čovjeka na naš prirodni satelit i uspostavljanje prve stalne mjesečeve baze.

Ovih dana NASA je na raketu nosač SLS postavila Orion letjelicu na kojoj se nalazi europski modul ESM (European Service Modul), čime je kompletirana raketa koja će u veljači 2022. godine krenuti prema Mjesecu bez posade i utrti puta prema drugim Artemis misijama koje bi prema postojećim planovima trebale vratiti ljude na Mjesec i dovesti prvu ženu na njegovu površinu 2024. godine.

U noći između 19. i 20. listopada ove godine Atremis 1 Orion letjelica je podignuta jednom 325-tonskom dizalicom sa svojeg transportera u High Bay 4 postrojenju i dovedena u glavnu zgradu. Operateri dizalice su potom podigli Orion težine od 35 tona i spustili ga pažljivo na SLS, nakon čega je započelo strukturalno spajanje i povezivanje električne i podatkovne infrastrukture, kao što možete vidjeti u ovom "time lapse" videu.

 

Finalno spajanje Artemis I misije stvorilo je sve preduvjete da boosteri i svi stadiji budu spremni za lansiranje i let prema translunarnoj putanji koja će Orion dovesti u orbitu oko Mjeseca na najbližoj udaljenosti od 100 km od površine Mjeseca. Nakon toga Orion će ući u DRO (Distant Retrograde Orbit) orbitu oko Mjeseca, u kojoj će provesti neko vrijeme prije nego što se uputi prema Zemlji kako bi kroz nekih 6 tjedana ušao u atmosferu našeg planeta i pljusnuo u more.

Važnu komponentu misije predstavlja europski servisni modul ESM koji će osigurati pogon Orionu u letu do Mjeseca i povratka na Zemlju.Vezani sadržaji
Ključne riječi Mjesec Orion SLS ESM Artemis I
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->