Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.04.2024. 14:57

NC State University 

Strojno učenje za dodirni senzor od tkanine

Integriran u odjeću, uređaj od tkanine može kontrolirati mobilne aplikacije, unositi lozinke i koristiti se za upravljanje u igrama.

Strojno učenje za dodirni senzor od tkanine

Istraživači u novoj studiji američkog sveučilišta NC State University kombiniraju trodimenzionalne tehnike vezenja sa strojnim učenjem kako bi se stvorio senzor temeljen na tkanini koji može kontrolirati elektroničke uređaje dodirom.

Kako polje nosive elektronike postaje sve više zainteresirano i kako se odjeći dodaju nove funkcije, senzor ili "gumb" koji se temelji na vezenju koji može kontrolirati te funkcije postaje sve važniji. Integriran u tkaninu komada odjeće, senzor može aktivirati i kontrolirati elektroničke uređaje poput mobilnih aplikacija isključivo dodirom.

Uređaj se sastoji od dva dijela, sam izvezeni senzor tlaka i mikročip koji obrađuje i distribuira podatke prikupljene tim senzorom. Senzor je triboelektričan, što znači da se napaja pomoću električnog naboja generiranog trenjem između njegovih višestrukih slojeva. Izrađen je od niti koje se sastoje od dva triboelektrična materijala, jednog s pozitivnim električnim nabojem, a drugog s negativnim, koji su ugrađeni u konvencionalne tekstilne tkanine pomoću strojeva za vezenje.

ncsu1

Podaci sa senzora tlaka se šalju mikročipu, koji je odgovoran za pretvaranje tog sirovog unosa u specifične upute za sve povezane uređaje. Algoritmi strojnog učenja ključni su za neometano funkcioniranje jer moraju biti u stanju razlikovati geste dodijeljene različitim funkcijama, kao i zanemariti sve nenamjerne unose koji bi mogli proizaći iz normalnog kretanja tkanine.

Istraživači su demonstrirali ovo prepoznavanje unosa razvijanjem jednostavne mobilne aplikacije za reprodukciju glazbe koja se povezivala sa senzorom putem Bluetootha. Osmislili su šest funkcija za aplikaciju: reprodukcija/pauza, sljedeća pjesma, posljednja pjesma, pojačavanje glasnoće, smanjivanje glasnoće i isključivanje zvuka, a svakom se upravlja drugom gestom na senzoru.

Istraživači su mogli koristiti uređaj za nekoliko drugih funkcija, uključujući postavljanje i unos lozinki i upravljanje video igrama.

Znanstveni rad objavljen u časopisu Device možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NC State University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->