Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.07.2022. 16:27

ASTHROS 

Stratosferski balon nosi teleskop s velikim zrcalom

NASA iduće godine namjerava stratosferskim balonom podići veliki teleskop iznad Antaktike.

Stratosferski balon nosi teleskop s velikim zrcalom

Svemirski teleskopi su najbolji astronomski instrumenti koji postoje jer za razliku od zemaljskih opservatorija njihov pogled između ostaloga ne ometaju atmosferski uvjeti poput magle, kiše i oblaka.

NASA će krajem iduće godine "lansirati" teleskop koji će svoja istraživanja provoditi na visini oko 40 km iznad južnog pola, kojeg će u stratosferu dovesti veliki balon. To nije idealno kao pravi svemirski teleskop, ali zbog troškova lansiranja raketama, zahtijeva samo djelić novca koji je potrebno utrošiti za razvoj i lansiranje svemirskih teleskopa poput Hubblea i JWST-a.

Kada NASA-in balon poleti na Antaktici, uvis će ponijeti teleskop ASTHROS (Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths), opremljen s jednim od najvećih ogledala koja su se ikada našla u zraku.

pia25166-1-1041

Kako bi teleskop mogao obavljati svoju funkciju u stratosferi, NASA kaže da je od najveće važnosti da bude robustan.

Prema svemirskoj agenciji, zrcalo od 2,5 m mora izdržati ne samo mehaničke vibracije, već i silu teže kako bi zadržalo svoj parabolični oblik od deformacije unutar vrijednosti od 2,2 mikrometra.

Kako bi se to postiglo, talijanska optička tvrtka Media Lario konstruirala je primarno zrcalo od ploča laganog aluminija u strukturi saća s površinama od pozlaćenog nikla koje je postavljeno u postolje od karbonskih kompozita zbog čvrstoće i lakoće.

pia25167-2-1041

Premaz omogućuje zrcalu da reflektira slabašno svjetlo u daleko infracrvenim valnim duljinama. To omogućuje ASTHROS-u da promatra područja u kojima se stvaraju zvijezde u našoj galaksiji i izradi 3D karte visoke rezolucije distribucije i kretanja plinova te ih usporedi s udaljenim galaksijama kako bismo bolje razumjeli kako zvijezde nastaju i umiru.

"Mislim da je ovo vjerojatno najsloženiji teleskop ikada napravljen za misiju balona na velikim visinama", rekao je Jose Siles, voditelj projekta ASTHROS u JPL-u. "Imali smo specifikacije slične svemirskom teleskopu, ali uz manji raspored i masu. Morali smo kombinirati tehnike zemaljskih teleskopa koji promatraju na sličnim valnim duljinama s naprednim tehnikama proizvodnje koje se koriste za profesionalne trkaće jedrilice."

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Teleskop ASTHROS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->