Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.02.2021. 14:28

NASA & ESA 

Spore crne plijesni mogu preživjeti na Marsu

Kontaminacija crvenog planeta mikroorganizmima sa Zemlje mogla bi nam pokvariti potragu za životom.

Spore crne plijesni mogu preživjeti na Marsu

Znanstvenici NASA-a i Njemačkog Aerospace Centra lansirali su 2019. godine u stratosferu više vrsta plijesni i bakterija u okviru MARSBOx eksperimenta. Stratosfera je drugi važni sloj Zemljine atmosfere, nalazi se iznad ozonskog sloja i u njemu vladaju uvjeti slični onima na Marsu pa je stoga idealna za slanje uzoraka mikroorganizama kako bi se ustanovilo mogu li preživjeti na crvenom planetu.

Znanstvenici su sada dovršili to istraživanje i objavili studiju u časopisu Frontiers in Microbiology, iz koje se može vidjeti da su spore crne plijesni preživjele u tim uvjetima, što znači da bi mogle kontaminirati Mars i tamo živjeti neko vrijeme, pa se to mora uzeti u obzir za buduća istraživanja i potragu za životom na crvenom planetu. 

Mikroorganizmi na površini Marsa mogu živjeti samo privremeno, no istraživanja su ukazala da mogu oživjeti kada se vrate na Zemlju.

"Osim što bi mikroorganizmi na Marsu znanstvenicima mogli pokvariti istraživanja, predstavljaju i rizik za astronaute. S druge strane neki mikrobi mogu biti korisni za boravak ljudi u svemiru. Mogu nam pomoći u proizvodnji hrane i korisnih materijala, što može biti od krucijalne važnosti", navode znanstvenici MARSBOx eksperimenta.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->